nedelja, 29. julij 2012

Pes Pesu Pes 9.

Pozivu k sodelovanju z idejami in vprašanji se je odzvalo že nekaj ljudi. Nekateri so najino pisarjenje pohvalili, drugi pa so se oglasili s konkretnimi vprašanji.

http://www.thedogproject.com.au

Pozdravljeni, najprej bi rada pohvalila vajine videe in blog. Sem lastnica mešanke med rottweilerjem in nemškim ovčarjem. Psička obvlada že kar nekaj trikov, zelo rada pa bi jo naučila lepe hoje ob nogi, saj na povodcu zelo vleče. Trenutno znamo že trike "zavrti se", "rolaj", "mrtev", osmice, hojo na mojih nogah, itd. Ali morda veste, so triki kot so skok na hrbet, skok v naročje s 30-kilogramskim psom prenevarni zame?

Glede učenja trikov in poslušnosti so si psi zelo različni. Še posebej, ko govorimo o učenju nečesa tako "dolgočasnega" kot je umirjena hoja ob lastniku, medtem ko bi pes rad raziskoval okolico. Večina psov se ravno zaradi tega veliko raje in tudi hitreje nauči aktivne trike, ki zavzemajo lajanje, skakanje ter tek. Pri učenju vzorne hoje na povodcu gre za dolgotrajni proces, katerega rezultat je včasih viden zelo hitro, včasih pa se pokaže šele po večih mesecih ali celo po prerasteni puberteti. 

O učenju hoje sva enkrat že pisala, nasvete si lahko prebereš tukaj: http://popasje.blogspot.com/2011/10/kdo-bo-koga-sprehajal.html


Za učenje kakršnega koli trika ne rabiš biti pasji trener, glavno je le to, da je zabavno zate in za tvojega psa. Šele potem bo tudi uspešno.

Pri učenju je pomembno:
  • da imaš 100% pasjo pozornost, 
  • da pri svojem ukazu vztrajaš do konca in ne popuščaš za slabo narejeno vajo, 
  • da se lotiš učenja miren in pozitivno nastrojen, 
  • da psa spodbujaš pri raziskovanju trika, 
  • da s svojo energijo navdušiš psa nad triki.

Glede na naučene trike, vidim da sta s psičko na dobri poti. Vsekakor pa ne pozabi, da so najpomembnejše naučene stvari tiste, ki ti olajšajo življenje in shajanje s psičko. Torej, umirjena hoja na povodcu je ena najbolj osnovnih stvari, ki ti omogoči mirne sprehode, sprostitev in zabavo. Z učenjem le-te se lahko posloviš od nervoze in slabe volje, ki jo povzroči preveč navdušen pes, ki lastnika odvleče kamorkoli hoče.


Glede skokov v naročje in na hrbet - 30kg je kar velika teža, še posebej, če kilogrami "priletijo vate" z zaletom. Osebno težko ocenim kaj je nevarno in kaj ni, ter ali si zmožna držati takšno težo, vseeno pa bi prej rekla, da moraš biti pri takšni stvareh previdna. V primeru, da se odločiš psa naučiti kaj takšnega, mora pes točno vedeti kdaj lahko skoči in kdaj ne. Mejo pa moraš postaviti zato, da se ne bi navadil skakati vate.



Ni komentarjev:

Priljubljene objave: