sobota, 1. oktober 2011

Kdo bo koga sprehajal?

Včasih se od psa kar pričakuje, da bo ob nakupu znal sesti, dati taco in predvsem vzgledno hoditi na vrvici, brez vsakršnega človeškega posega. Kljub temu, da izgleda zelo enostavno, pa hoja ni samo hoja - je veliko več.


Lastnik določa pot in način sprehajanja
Pri sprehajanju psov se moramo držati pomembnega pravila: Lastnik je tisti, ki določa pot in način sprehajanja. Le popolna sprostitev na obeh straneh vrvice prinaša užitek. Med ljudmi obstaja zmotno mišljenje, da so sprehodi za psa pomembni le zaradi fizičnih potreb. Slednje bi tako ali tako lahko opravil na domači zelenici. Kaj je torej tisto, kar dela sprehode pomembne?

Glavni cilj
sprehoda je izpopolnjevanje odnosa med živaljo in lastnikom, grajenje na zaupanju, sodelovanje, socializacija v urbanem okolju. Vzdrževanje in izboljšanje vezi med človekom in psom pa vodi v uravnovešeno sožitje, lažje sobivanje z bitjem druge vrste. Pa tudi manj razgrizenih čevljev in razmetanih smeti po dnevni sobi.
 
Velik vrt = Sprehod?
Mišljenje, da bo pes vedno zadovoljen na velikem vrtu, je napačno. Super je, če lahko psu ponudite ogromen prostor, a zavedati se moramo da tu ne govorimo o samotarskem bitju. Da bi bil pes zadovoljen, mu moramo posvetiti nekaj svojega prostega časa, ga učiti, mu postavljati pravila in kar je najpomembneje - mu zagotoviti dnevne aktivnosti (sprehod, kolesarjenje, igro).

Pes, ki je dnevno dovolj aktiven, ne bo bežal od doma in ne bo uničeval stvari v hiši.

Kdo bo koga peljal na sprehod?
Mnogi se sprehodom izmikajo, saj jih nekontrolirano vlečenje v vse smeri popolnoma izmuči. Jezni in utrujeni se vračajo domov ter si obljubljajo, da je bil to zadnji sprehod v tekočem letu. Pri tej točki ne smete obupati.

Tudi pes ne uživa v vlečenju. Lastnikova naloga je, da mu pokaže, kako se sprostiti v naravi in uživati v mirnem sprehodu. Za takšno učenje potrebujete čas in zlasti potrplenje, saj pes čuti vašo energijo. K učenju se torej ne spravite, če ste utrujeni, pod stresom, jezni ali vas navdaja kakršna koli negativna energija.
Vaše počutje boste namreč prenesli tudi na psa, cilj pa bo tako še dlje.

Poleg svojega počutja pa morate biti pozorni tudi na povodec. Napeto vrvico si lahko kosmatinec predstavlja kot vaše neugodje zaradi ogroženosti ali straha. Mnogi psi se v takšnem trenutku izrazijo s svojo agresivno platjo (renčijo, lajajo) ali pa se postopoma začenjajo bati.


Zak George o sprehajanju:

 

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: