nedelja, 9. oktober 2011

Pes Pesu Pes 4.

Pozivu k sodelovanju z idejami in vprašanji se je odzvalo že nekaj ljudi. Nekateri so najino pisarjenje pohvalili, drugi pa so se oglasili s konkretnimi vprašanji.


Sandra
Bok, imam vprašanje za Dono. Zanima me, kako boš zdaj na faksu skrbela za pse, kje bodo v času tvojega pouka. Namreč, že lep čas razmišljam o nakupu mopsa, ampak se faks vedno bolj približuje in sem začela dvomiti v svojo odločitev. Nočem, da mi starši pod nos mečejo, češ "hotela si ga imeti, zdaj moramo pa mi skrbeti zanj" in podobno. Kako boš izpeljala študij in skrb za psa?

Psi so res družabna bitja, a v življenju ni človeku ponujeno nobeno obdobje, kjer bi se lahko svojemu kosmatincu posvečali 24 ur na dan. Vsi imamo obveznosti, šolo, službo, pa je pes, če se potrudimo, le srčkanih nekaj kilogramov sreče v našem prostem času.

Psa je potrebno naučiti lepega vedenja, tudi ko je sam doma. Čez dan mu moreta biti ponujeni hrana in sveža voda, poleg tega pa so obvezne tudi dnevne aktivnosti. Pomembnost sprehoda sva opisala že v eni izmed preteklih objav, pogosto pa se k fizičnim  pridružijo še mentalne dejavnosti, ki utrudijo psa. In samo utrujen, zadovoljen pes bo v času naše odsotnosti pridno spal na svoji blazini.

Glede na čas, ki smo ga pripravljeni nameniti psu, se odločujemo za pasmo, ki jo bomo lahko dohajali in skrbeli za porabo njene dnevne energije. Mops je v tem primeru odlična izbira, saj se ne uvršča v skupino hiperaktivnih psov in z njim ne boš rabila kolesariti ali kaj podobnega. Zavedati pa se moraš tudi zdravstvenih težav, ki so pri mopsih dokaj pogoste (vnetje oči, težave s kožo, težko dihanje, slabo prenašanje vročine). Pri tako zahtevni pasmi se je bolje odločati za priznane vzreditelje, za pse z rodovnikom. Saj te bodo v nasprotnem primeru, za razliko od rodovniškega, toliko stali stroški pri veterinarju.

V vsakem primeru boš morala psa vsaj 3x na dan peljati na sprehod. Že kot mladička pa ga moraš naučiti, da ne sme jokati za tabo ali ti razgristi najljubši par čevljev. Neredu, ki ti ga lahko povzroči se izogneš z:

a) pred odhodom ga utrudiš (z igro, sprehodom, učenjem)
b) pustiš ga v boksu

Boks je večina lastnikov psov zelo pohvalila. Gre za manjšo kletko, kjer se pes ne more prosto gibati. Vsekakor se tu ne govori o primeru mučenja živali, cilj boksa je psu pokazati, da mora v času tvoje odsotnosti spati.

In kako bo meni uspelo na faksu?
Z napornim urnikom in tremi kosmatinci bi težko shajala, če bi bila sama. Na srečo imam Marka, ki bo v tem času poskrbel zanje. Problem predstavlja predvsem Kara, ki jo še morava naučiti bivanja v boksu in jo odvaditi neprijetnega cviljenja. Gre pa sicer za zelo hiperaktivno pasmo, s katero dnevno kolesariva in tečeva, saj bi v nasprotnem primeru poskrbela za kaos v stanovanju.

Drugače pa sem prvi teden faksa že preživela skupaj s Tio. Najprej je malo pocvilila, saj ji je bilo stanovanje še nepoznano, potem pa je kar šlo. Vadili sva "odhod iz stanovanja", s tem da sem samo izstopila in zunaj čakala. Za vsak lajež sem jo kregala ter se, ko je bila tiho, vrnila k njej.

Če si psu pripravljena nameniti svoj prosti čas, tvojo odločitev o nakupu zelo pozdravljam. Navsezadnje je tudi 10-minutni sprehod med učenjem dober za tvoje možgančke, za ponavljanje snovi ali pa popoln odklop. Pes je velika odgovornost in ni hobi. VSAK dan je tam, vsak dan ga je potrebno nahraniti, sprehoditi, se ukvarjati z njim, pa čeprav te čaka ogromno domače naloge. Še zlasti v prvem letu ti vzame veliko časa, saj moraš poskrbeti za pravilno socializacijo (vedenje v mestu, spoznavanje drugih psov, mimoidočih ljudi, pravilno vedenje do otrok, da ne sme loviti avto/kolesarja in še ogromno takšnih stvari, za katere je potrebna dnevna vadba).

Zavedati se moraš le, da bo iskanje stanovanja ali cimer s psom nekoliko težje. Poznam pa ogromno študentov, ki imajo s seboj psa in nimajo nikakršnih problemov.

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: