četrtek, 27. oktober 2011

Zanimivosti iz pasjega sveta V.


  • Pes spada v razred sesalcev, razred najvišje razvitega živalskega sveta, tako po svojem fizičnem (telesnem) videzu, kot tudi po razvitosti čutil in po svojih psihičnih lastnostih. Spada v družino mesojedcev in ima zato razvito za mesojedce značilno zobovje. V okviru družine spada pes v rod CANIS (pes, volk, lisica, šakal). V okviru družine spada v vrsto (skupino) CANIS FAMILIARIS, v katero razvrščamo vse rase in vse pasme domačih psov.

  • Spolna dozorelost psa je odvisna od velikosti pasme. Večji psi so kasneje dozoreli, kakor manjši predstavniki pasem.

  • Praviloma so mladički v leglu poimenovani z isto začetno črko. Poleg dolgega rodovniškega imena pa se psu iz praktičnega vidika določi "vzdevek" ali ime, po katerem ga bomo najlažje klicali. Priporočljiva so imena, ki imajo največ tri zloge, saj si pes hitreje zapomni krajše besede.

  • Ko pes dopolni 10 let, mu začnejo izpadati zobje. Med 10 - 12 letom starosti mu začno izpadati spodnji, potem pa zgornji kočniki. V naslednjih štirih letih (12 - 16) mu izpadejo sekalci; od 16 - 20 leta starosti pa mu izpadejo še podočnjaki.

  • Pes ima tako izvrsten sluh, da lahko registrira infrazvok, ki ga človeško uho sploh ne more zaznati. Infrazvok je frekvenca, ki se ponavlja v 16 Hz (Hz = 1 nih/s). Prav tako človeško uho ne sliši ultrazvoka s frekvenco nad 20.000 Hz. Infrazvok oddajajo nevihta, šumenje morja, ciklon, orkan, tajfun, hurikan. Zato so vse domače živali in še posebej pes zelo vznemirjene, začnejo se nenormalno oglašati in so pripravljene na beg, ko v spremembi vremena začutijo nevarnost.

vir: www.mojpes.net

Oglej si še:
Zanimivosti iz pasjega sveta IX. - najmočnejši psi
Zanimivosti iz pasjega sveta VIII. - inteligenčna lestvica pasem
Zanimivosti iz pasjega sveta VII. - Jack Russell terier - filmska zvezda
Zanimivosti iz pasjega sveta VI. - pasji filmi
Zanimivosti iz pasjega sveta V. - splošne zanimivosti
Zanimivosti iz pasjega sveta IV. - slo. revije, parki, trgovine, društva, zavetišča
Zanimivosti iz pasjega sveta III. - državna statistika, top SLO in ZDA psi
Zanimivosti iz pasjega sveta II. - o anatomiji
Zanimivosti iz pasjega sveta I. - o pasmah

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: