petek, 13. julij 2012

Moj EKO-pes I.

Najsi sta "EKO" in "BIO" predponi trenutne modne muhe ali celo pokazatelj večje ozaveščenosti ljudi, rezultat je vsekakor več kot zadovoljiv. Miselnost se končno osredotoča na primarne dobrine, obnavlja odnose z naravo ter nas vrača k babičinim zeliščnim knjigam in k ljudskemu izročilu. 

Množična proizvodnja ter konkurenca izdelkov sta pripeljali do prenasičenosti trga z različnimi kemikalijami. Te nas s svojimi stranskimi učinki v drobnem tisku, skritimi v najtemnejše kotičke ličnih škatljic, utrujajo in počasi ubijajo. Dovolj imamo požrešnosti tovarn, strupenih proizvodov, zleh pogledov, ki v nas vidijo le številke in debeline naših denarnic.

DOMAČA LEKARNA

Naše babice so vedno dobro vedele kje poiskati izvire zdravja in kako jih uporabiti. Moja je bila vedno "mama Pehta", ki je v posebni sobi sušila na tisoče rož in zdravila mlade razdražene želodčke, boleče grlo ter pri igri nastale rane, s posebnimi čajčki in čudežnimi spojki. In vedno so delovali, še danes delujejo, ko barvne tabletke padejo vse teste

Babičina čarovnija pa se nikoli ni ustavila le pri zdravljenju človeških bolezni, mnogokrat je rešila tudi številne živalske tegobe. K naravni medicini se danes obrača vse več ljudi, tudi ko gre za njihove hišne ljubljenčke, zato sem pobrskala in se pozanimala o naravnih pripravkih za naše pse.

vir: http://www.mycitypets.com

DANAŠNJI NASVET: V BORBI PROTI BOLHAM IN KLOPOM

PRIPRAVEK ZA PRŠENJE: Mešanica eteričnega olja sivke, citronele, evkalipta, lahko tudi limonin sok, timijan ali šetraj. Prevremo v vodi. Ohlajeno pršimo pred sprehodom po tačkah, trebuhu in drugih izpostavljenih delih telesa.

PRIPRAVEK ZA PRŠENJE 2: V pršilu zmešamo 50% vode in 50% kisa. Psa popršimo pred sprehodom.

PRIPRAVEK ZA PRŠENJE 3: Dve limoni narežemo na koščke in ju prelijemo z vrelo vodo. Ko se voda ohladi, jo poškropimo po psu in vmasiramo v dlako.

DIREKTNO ODSTRANJEVANJE: Uporabimo glavnik z gostimi zobmi, vanj napeljemo tkanino, v posodo vlijemo toplo vodo in vanjo nakapajmo 4 kapljice eteričnega olja cedrovine, sivke ali bora. Glavnik namakamo v pripravek ter psa dobro ščešemo. Eterično olje lahko nanesemo tudi neposredno na krpo. 

DIREKTNO VTIRANJE: Za odganjanje nadležnih bolh lahko uporabimo tudi rastline, kot so bazilika, meta, koromač ali kakšno drugo rastlino z močnejšim vonjem. Liste podrgnemo po psu in jih, če pes biva zunaj, nasadimo v bližini pesjaka.

PRIPRAVEK ZA KOPANJE: V pasji šampon dodamo nekaj kapljic eteričnega olja citronele ali limonske trave.

PRIPRAVEK ZA KOPANJE: Mešanica soli in vode odganja vse zajedalce

PRIPRAVEK ZA KOPANJE: Mokro dlako podrgnemo s posušeno kavo (jutranjo skuhano kavo posušimo na soncu). Po 5 minutah izperemo. Dlaka bo tudi bolj sijoča.

DOMAČA OVRATNICA: Potrebujemo enostavno pasjo ovratnico, ki jo namočimo v spodaj opisani pripravek. Posušeno ovratnico namestimo in pustimo delovati 1 mesec, nato postopek ponovimo.
  • ½ čajne žličke jedilnega alkohola
  • 1 kapljica eteričnega olja cedrovine
  • 1 kapljica eteričnega olja sivke
  • 1 kapljica eteričnega olja citronele
  • 1 kapljica eteričnega olja timijana
  • 4 kapsule česna ali 1 čajna žlička rastlinskega olja in 1 kapljica eteričnega olja česna

Morda poznate še kakšno babičino modrost? Sodelujte in sooblikujte rubriko Moj EKO-pes, pišite o nasvetih v komentarji ali na ZS.


Ni komentarjev:

Priljubljene objave: