ponedeljek, 26. december 2011

Pes Pesu Pes 6.

Pozivu k sodelovanju z idejami in vprašanji se je odzvalo že nekaj ljudi. Nekateri so najino pisarjenje pohvalili, drugi pa so se oglasili s konkretnimi vprašanji.

Zdravo. Naš kuža je pred sprehodom tako navdušen, da ga komaj pripnemo. Takrat čisto ponori, grize ovratnico in laja. Problem nastopi predvsem, ko ga hoče na sprehod odpeljati moj sin. Kako naj ga ukrotimo?

Odgovor:
Za začetek odgovorimo na nekaj vprašanj, da bi razumeli pasje vedenje:

Postavimo se v vlogo psa in razmislimo, kako bi lastnika pohvalili, ker nas pelje na sprehod? Kako bi mu pokazali, da smo navdušeni? Z norenjem.

Kaj nam pove lastnikovo dejanje, ko nas v stanju takšnega norenja pripne? Naše norenje nagradi z nadaljnim korakom, ki pomeni bližajoči se sprehod. Posledično nagradi naše vedenje.

In kako bomo odreagirali naslednjič? Zopet se bomo veselili, saj ni lastnik nič rekel, da delamo narobe.

Pasji jezik je zelo kompleksen in zajema dolga leta preučevanja. Majhen delček pasjega jezika se ljudje naučimo v nuji, da bi s svojim ljubljenčkom dobro shajali. Tako sooblikujemo skupni jezik, sestavljen iz elementov mimike, gibov in glasov.

Navdušenost oz. odobravanje nam psi največkrat pokažejo v obliki norenja, skakanja in lajanja. Njihova vzhičenost naj bi potrdila naše ravnanje, veselje pa naj bi bila nekakšna "nagrada", ker se gibljemo v smeri njihovih želja (najljubših aktivnosti, v tem primeru).

V takšnem dialogu je človeška naloga, da psa naučimo drugačnega odobravanja, saj mu je do sedaj znano le stanje visoke hiperaktivnosti, ki pa preraste (kot je v vašem primeru) v vsakodnevno problematiko. Prav je, da se pes veseli sprehoda, a veselje mora primerno kontrolirati (problemi nekontroliranega veselja so problematični zlasti pri večjih, nerodnejših pasmah).

VAJA:
Psa, če je v takšnem neuravnoteženem umskem stanju, ne smemo pripeti na povodec, dokler se popolnoma ne UMIRI.

Za vajo sta potrebna čas in vztrajnost. Učenja se ne smete lotiti v negativnem čustvenem stanju (nervoza, jeza, nejevolja), saj se pes pod vplivom vaše energije ne bo umiril.

Vajo ponavljajte večkrat na dan, po nekaj minut, v prostoru kjer navadno privezujete psa. Rezultati bodo vidni v roku dveh tednov.

1. Čakajte, da se pes pri norenju utrudi/naveliča. (Pri umirjanju ne uporabljajte fizičnega stika, ne kričite na psa, ne uporabljajte ukazov, ki jih navadno presliši)
2. Umirjenega pripnite na povodec.
3. Postavite se k vratom. Hišo morate zapustiti prvi, zato uporabite povelje (npr.: nazaj) in psu prevzamite položaj pred vrati.
4. Vrnite se v hišo, zopet vstopite prvi.

"Privez - Izhod - Vhod" naredite večkrat zapored in večkrat na dan.

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: