sreda, 14. december 2011

Pasja šola

Da se lastniki vedno bolj zavedamo pomembnosti dobrega odnosa s svojim psom, kažejo podatki povečanega vpisa v pasjo šolo. V Sloveniji se jih večina odvija pod okriljem kinoloških društev, ki organizirajo tako društvene kot tudi državne izpite. Po podatkih KZS imamo v Sloveniji 61 prijavljenih kinoloških društev.

Lastniki se lahko s svojim psom udeležimo igralnih uric, male šole, socializacije, opravljamo lahko nižja izpita A in B-BH, vmesni izpit C, višje izpite IPO I., II., III, ter poskrbimo za rekreacijo in zabavo v tekmovalnih panogah agility, dog frisbee in rally obedience. Organizirane so tudi zasebne ure za odpravljanje neželenih vedenj, delo s klikerjem in učenje trikov.

vir: K9sports
Kljub pestri ponudbi verjameva, da bi lahko pasje šole svoje delovanje še izpopolnile, če bi se približale človekovemu vsakdanu. Ker imava tudi sama tri pse, se zavedava mnogih tegob, ki jih prinaša odgovorno lastništvo. Z izkušnjami in trdim delom so manjše ovire lahko odpravljive. V mnogih primerih so za razvijanje le-teh v hujše navade, odgovorni lastniki, ki pa pogosto ne vedo, kako se jih lotiti ali pa jih v začetnem stanju ne opazijo.

Ob slednjem se nama porodi ideja o uvedbi dveh novih vrst tečajev, ki bi še dodatno obogatili vez med človekom in psom, hkrati pa morda v prihodnosti izboljšali še družbeni položaj psa – »Življenje s psom« in »Pes v urbanem okolju«.

ŽIVLJENJE S PSOM
Nekoč je veljajo, da je pes zadovoljen z vodo, hrano in ograjenim vrtom. Danes pa vemo, da je v kvalitetno življenje s psom potrebno vložiti veliko več. Tečaj bi bil razdeljen na teoretični in praktični del.
Organizirana predavanja bi ljudem razkrila skrivnosti kinologije, vse od pasje anatomije do njegovega načina razmišljanja in dojemanja sveta okoli sebe. Naučili bi se pravilne reakcije na neželeno vedenje, primerne načine kaznovanja, postavljanja družinskih pravil, itd.

Poleg pomembnih teoretičnih osnov pa bi človeka in psa na praktičnem delu naučili uveljavljanja hišnih omejitev, pravilnega hranjenja, mirnega priveza pred sprehodom, vstopa in izstopa iz hiše, odnosa do drugih domačih živali in do majhnih otrok.

PES V URBANEM OKOLJU
Delo v urbanem okolju, ki se praviloma začne šele pri izvajanju tečajev za B-BH, bi se moralo vnašati že v življenja mladičev. Ljudje smo za pse učitelji življenja. Naša naloga je, da jih poučimo o pravilnih reakcijah, v še tako samoumevnih življenjskih situacijah. V nasprotnem primeru se pri mnogih psih pomanjkanje takšnih vaj socializacije kaže v neželenih izbruhih strahu, zmedenosti ali agresije, ki pa je, predvsem človek, ki poseduje prvega psa, sam ne zna obvladati.

Naučiti jih moramo reakcije na mimoidoče ljudi, pse, kolesarje in avtomobile, hoje na povodcu, prečkanja ceste, varnega izstopa iz avtomobila, prijaznega odnosa do drugih živali, previdnega pristopa do otrok in gibalno oviranih, mirne reakcije na neznan hrup, vzornega teka ob kolesu, ipd.

Pri obeh tečajih bi bil največji poudarek na odpoklicu in ukazu "čakaj". Gre namreč za življenjsko pomembno znanje, ki lahko v nepričakovani situaciji reši pasje življenje.
Prednost obeh programov bi bila predvsem približanje našem vsakdanjiku, ki ga preživimo s psom. Hkrati pa bi se lahko, zaradi vsesplošnosti pri novih tečajih, že obstoječi državni izpiti poostrili in pridobili težo v pomenu državnega merila. Upoštevali bi se kot nekakšen certifikat, ki bi psu in lastniku prinesel določene prednosti, kot je na primer dovoljen izpust v parku ali pa vstop v določene državne ustanove. 
 
Ljudje si svoje dobro in v dobro drugih živali želimo uravnotežene pse. Le s takšnimi primerki učenjakov, bomo psu priborili boljše mesto v družbi ...

KAJ BI SE PA VI IN VAŠ KUŽA RADI NAUČILI?

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: