četrtek, 11. julij 2013

Soodgovorni za pse okoli nas - minimalni bivalni pogoji

Ljudje se prepogosto zanašamo na to, da nismo pristojni organi za ukrepanje, in pozabljamo, da je ignoranca vedenje sokrivega. Resda so minimalni predpisi za bivalne pogoje psov za vse pasjeljubce, ki s svojim psom delimo posteljo in skledo, še vedno preskromni in, da je odzivnost organov slaba. Da ne poudarjamo - mentaliteta človeštva porazna. 

Po našem mnenju PES NI ZA NA VERIGO!
Zavedati se moramo, da imajo nekateri psi še manj kot to. Da je še veliko psov tretiranih kot stvar, ki jo kupiš, ki jo menjaš, ki se je znebiš. Za stvar, ki je smet, ki je lajajoči predmet, vsake toliko tepen, vsake toliko lačen. Enakovreden staremu stolu na podstrešju ... včasih še manj. 

Naša naloga je, da poznavamo predpise VURSa ter se s skupnimi močmi borimo za dobrobit popolnih bitij ter opozarjamo in ozaveščamo nevedne oz. jih spodbudimo k izboljšanju bivalnih pogojev za psa. V današnji objavi delček o odgovornem lastništvu, s poudarkom na minimalnih pogojih bivanja psa po predpisih VURSa. Še najmanj, kar jim lahko nudimo ...


Temeljna določila v zvezi z bivališčem psa predpisujejo: 
da mora bivališče nuditi zaščito pred padavinami, vetrom, mrazom in sončno pripeko
da psa ni dovoljeno nastaniti v prostore brez dnevne svetlobe, kjer pes ne vidi svoje neposredne okolice,
da v bivalnem prostoru psa ne sme biti snovi ali predmetov, s katerimi bi se pes lahko poškodoval, ali bi ti ogrožali njegovo zdravje,
da je treba bivalni prostor redno čistiti in dnevno odstranjevati iztrebke,
da mora imeti pes, ki biva zunaj, ustrezen pesjak in uto oziroma drugo enakovredno zavetje,
da mora imeti pes v primeru, ko je zunanja temperatura nižja od 0 °C, na voljo primerno izoliran bivalni prostor,
da morajo imeti psice z mladiči in bolni psi na voljo bivalni prostor, v katerem temperatura ne sme biti nižja od 20 °C.

Dimenzije pesjaka glede na težo/velikost psa
Dimenzije pesjaka za večje število psov
Minimalne dimenzije ute
Pasja uta mora biti dovolj velika, da lahko pes v njej stoji, leži in se obrača. Uta mora biti dvoprostorska, dobro izolirana in dvignjena od tal. 


Privezovanje psov:

"Že v začetku je treba poudariti, da sodobna doktrina dobrobiti psov odločno odsvetuje dolgotrajno privezovanje. S takim korenitim posegom v življenje psa, človek psu povzroči cel kup omejitev, ki pri psu povzročajo resne vedenjske spremembe. Znanstveno je dokazano, da pes, ki je stalno privezan, lahko postane agresiven ali začne kazati druge oblike nezaželenega vedenja kot na primer neprestano lajanje, tuljenje in podobno.
Če je pes privezan, mora biti za neovirano gibanje dolžina verige enaka vsaj 3-kratni dolžini psa od smrčka do korena repa, vendar v nobenem primeru ne manj kot 3 m (merjeno pri tleh). Teža verige ne sme presegati 1/12 teže psa. Pes ne sme biti privezan z zatezno, bodečo ali pretesno ovratnico.
PREPOVEDANO je privezovati pse, mlajše od 6 mesecev, visoko breje psice in psice z mladiči. Tem živalim je treba zagotoviti ustrezen bivalni prostor, ki jim zagotavlja zaščito pred padavinami, vetrom, mrazom in sončno pripeko, preprečuje pobeg živali ter omogoča potrebno gibanje.


vir: VURS, zloženka ODGOVORNO LASTNIŠTVO

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: