sobota, 20. julij 2013

Pes Pesu Pes 15.

vir: www.dogspot.in
VPRAŠANJE: 
Kako navaditi - motivirati kužka iz azila za kakršnokoli igro, ker se enostavno ne igra!?


ODGOVOR:
Na pomanjkanje želje po igri oz. igračkah samo dejstvo, da je pes iz azila, nima posebnega vpliva. Veliko psov kmalu po prehodu iz pubertete pozabi na svojo otroško igrivost, ne glede na to, od kod izhajajo. Resda je lažje pri mladičku od posvojitve/nakupa vzbujati zanimanje za žogice, medtem ko je pri večji starosti motivacija za igrače otežen in dolgotrajen proces.

To, da pes ni navdušen nad igro ni napaka, četudi je zelo mlad. Tako kot se ljudje razlikujemo med sabo, so si tudi karakterji psov različni. Priučenost igre je seveda mogoča, vendar pes ne bo nikoli v celoti tako predan igri. Za primer naj povem, da imamo doma 4 pse različnih starosti do 8 let. Le eden od njih je popolnoma nor na igračke - celo v takšni meri, da bi za žogo skočil iz balkona, medtem ko se dve psički za žoge sploh ne zanimata in se niti v otroštvu nista, ena pa je igriva glede na svoje razpoloženje in pasjo družbo, ki je tisti dan prisotna na sprehodu.

Igrivost se spodbudi predvsem tako, da naredimo psu igračo zanimivo - na kakšen način, je odvisno od posameznega psa:


-    Za takšne, ki so zelo odzivni na hrano, priporočam nakup posebne žogice, v katero se zaprejo priboljški ali nakup igrač, ki imajo različne okuse (vanilija, meta, itd.) Obstaja tudi možnost postopnega navajanja na igračo po postopkih, ki jih opisujem v Pasjih trikih, t.j. da se za vsa premik proti igrači, za vsako ko jo pes povoha in kasneje prime klika s klikerjem, hvali ter nagrajuje. 


-    Za takšne, ki jih interisirajo drugi psi in dogajanje okoli: Tudi s pogostim gledanjem drugih psov pri igri se vzpodbudi željo po igri. Včasih že samo lovljenje psa, ki teče za žogo postopoma vzpodbudi željo po žogi. Slišala sem tudi že za postopek, ko se psa priveže, da opazuje lastnika, kako se z drugimi psi ali celo sam igra z žogo. Tako se povečuje želja po nečem nedostopnem, v smislu: lastnik se zabava, meni pa je dolgčas na vrvici. 


-    Če je pes radoveden glede zvokov okoli sebe lahko z različnimi zvoki in nenavadnim gibanjem predmetov vzpodbudimo njegovo zanimanje. V takšnem primeru priporočam tudi nakup kakšne izmed glasbenih žogic oz. piskajočih zadev.


Osnovna pravila pri igri s psom:

  • Pozorni moramo biti, da že pri najmanjši igri le-to zaključimo, ko je psu najbolj zanimiva. Pes ne sme biti nikoli tisti, ki določi čas igranja. Tako bo ob naslednji priložnosti še bolj navdušen nad igračo. Večinoma je tako, da neomejena dostopnost do raznovrstnih igrač spodbudi nezanimanje zanje. 
  • Igre se vedno lotimo srečni, navdušeni, brezskrbni, saj že s svojo energijo spodbujamo pasje zanimanje za dogajanje. 
  • Četudi gre samo za igro, moramo biti potrpežljivi in se ne smemo na psa jeziti. 
  • Za izbor igrače so nam v šoli za pse vedno predlagali nekaj, za kar se lahko lastnik in pes vlečeta. Pri eni izmed naših psičk je bila najbolje sprejeta zavezana nogavica na vrvici, za katero sva se vlekli, da se je med učenjem v šoli sprostila.

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: