četrtek, 11. oktober 2012

Moj EKO-pes III.

Najsi sta "EKO" in "BIO" predponi trenutne modne muhe ali celo pokazatelj večje ozaveščenosti ljudi, rezultat je vsekakor več kot zadovoljiv. Miselnost se končno osredotoča na primarne dobrine, obnavlja odnose z naravo ter nas vrača k babičinim zeliščnim knjigam in k ljudskemu izročilu. 

Na veterinarsko ambulanto se obrača vse več lastnikov, katerih psi trpijo za različnimi alergijskimi reakcijami. Alergije na rastline, predvsem na ambrozijo, se večinoma pojavljajo v pomladnih in poletnih mesecih. Učinkovitega zdravila, razen sredstev, ki omilijo reakcije, ni. Predpisane so močne injekcije, katere redno uporabo strogo odsvetujejo, pa človeški antihistaminiki ter drage preiskave in nato še dražje tedenske terapije.



DANAŠNJI EKO NASVET: Kako na naraven način omilimo alergijske reakcije?

PRIPRAVEK ZA OBKLADKE: Babice še vedno prisegajo na čudežno moč kamilic. Pri alergijskih izpuščajih ohlajeni čaj ali kamilično kašo z vato nanesemo na prizadeta mesta, lahko jih uporabljamo tudi kot dezinfekcijsko sredstvo, pri prebavnih težavah, za izpiranje ran ali kot obkladek pri zobobolu.

PRIPRAVEK ZA RAZKUŽEVANJE: V vodi pomešamo 6 kapljic eteričnega olja sivke ali timijana, ki razkužujeta in delujeta podobno kot antibiotik. 

MAZILO: Kot naravno zdravilo za poškodbe se tako pri ljudeh kot tudi pri živalih uporablja tekočino aloe vera, ki se skriva v listih istoimenske rastline. Gre za naravni hladilni gel, ki ga iztisnemo iz mesnatih listov, nanašamo pa ga lahko direktno na rane, komarjeve pike, pordečelo kožo, opečene dele telesa, itd. Nanose večkrat ponovimo, gel pa ni škodljiv za pse, tudi če ga ližejo.


PRIPRAVEK ZA UŽIVANJE: Zaradi izpuščajev, ki jih povzroči alergijska reakcija, je pasja koža suha in poškodovana. Dnevno porcijo briketovmu zato polijte z žličko ribjega olja.

Poznate še kakšno podobno žavbo?

Beri še:
Domači pasji šamponi
V EKO-borbi proti bolham in klopom


Ni komentarjev:

Priljubljene objave: