četrtek, 18. avgust 2011

40 eur za nepospravljen kakec

Slovenska tla so zadnje čase blazno plodna za nove zakonske pogruntavščine. Višje kazni, strožji nadzor, inšpektorji za vsak pasji drek - ups, ne karikiram, tokrat gre čisto za res.




Kakci najinih kosmatincev se že tako ali tako večinoma pobirajo. Obvezno v mestu, medtem ko jih na travnikih in v gozdovih prepustimo naravni razgradnji. Zakaj pa ne - saj gre za enega izmed najosnovnejših procesov, ki pripomore tudi k rodovitnosti in nadaljevanju naravnega cikla. Da o pobiranju s PVC vrečkami ne razglabljamo - slednje me nekako spominja na debelega Američana, ki si naroči tri hamburgerje, za žejo pa dietno Colo, da se ne bi slučajno zredil. No, kakorkoli - nihče si ne želi, da bi se otroci igrali v pokakanih peskovnikih, še manj, da bi se na poti v službo v kakcu povaljali naši čevlji. Časi se spreminjajo, gretje nog v svežem kravjeku je preteklosti - želimo si čistega mesta (Se zavedate, da so pasji kakci ena najmanjših problemov onesnaževanja v vašem mestu?).


Bolj zapleten kot "kakec-zakon" je zakon za neprivezane pse na javnih mestih. Zavoljo nesreč iz nepazljivosti je super, sklepam da bo rešil marsikatero pasje življenje, ki bi morda končalo pod avtomobilskimi kolesi in tudi pozdravil kakšen grozeč ugriz.

A dejstvo ostaja - večina psov, ki jih imajo lastniki spuščene na sprehodu je socializirana za urbano okolje in prijazna do vseh živih bitij (mnogi psi že več kot 10 let hodijo ob gospodarju neprivezani). Primerov, da bi lastnik izpustil divjega psa, ki mu ne zaupa, je manj - verjetno bi jih lahko prešteli le na eno roko?

Najini psi so ob cesti vedno privezani, saj bi neljubo nezgodo lahko povzročila že mimoidoča potepuška mačka, na sprehajališčih in v parkih pa jih pustiva prosto tekati naokoli. Zakon bi moral omejiti gibanje spuščenih psov tam, kjer je promet in ne na večjih zelenih površinah, zlasti v mestih, kjer ni veliko "nepozidane narave". Morda pa bomo zaradi takšnega zakona dobili več pasjih parkov? Vem, grozen optimist sem.

In spet - kateri psi morajo nositi nagobčnike? Upam, da se pametnjakoviči ne spravljajo na "nevarne pasme" in raje upoštevajo seznam nevarnih psov v Sloveniji (verjetno se tako ali tako nikomur ne da slednjega preverjati).

Kakorkoli že ... ZAKAJ SE SPOTIKAMO OB KAKCE, KO SE OKOLI NAS VSAK DAN ZGODI EN VELIK DREK - TOLIKO PRIMEROV MUČENJA ŽIVALI IN TAKO MALO REŠEVALNIH AKCIJ, KI BI REŠILE TRPEČE UBOŠČKE.
Kako pretentati zakon? Tu je rešitev.

NEKAJ KOMENTARJEV NA TEMO:

Bolano: "Rade volje plačam kazen, če inšpektor pobere narejeni kupček dreka."

Santamaura: "Najbolj nevarna pasma v Sloveniji je Politik-Bull-terier, ki kaka po naših glavah."

Mukubird: "40€ za nepobiranje pasjih iztrebkov? Potem sem na tleh videl ze par miljonckov :)"

LaLuna: "Kontroliranje pobiranja iztrebkov - OK
Psi na vrvici - OK
Kontrola, če so psi cepljeni -  Bolano! In to v centru glavnega mesta, kjer je res veliko steklih lisic. Letno cepljenje proti steklini se mi zdi nesmiselno in je tako, kot če bi država državljanom z zakonom predpisala, da se moramo vsako leto vsi cepiti proti gripam, pa še to je bolj verjetno, da zbolimo za gripo in jo raznašamo okoli kot pa, da pes dobi steklino! Zato se mi zdi zastrupljanje psa vsako leto bolano, samo da država služi.
Raje naj uzakonijo cepljenje mladičev proti kužnim boleznim, stelina pa naj bo obvezna na par let, toliko kot drži cepivo (ne pa da nonstop predoziramo pse)!"

Bela vrana: "Pes je ogledalo lastnika. Nekateri pač mislijo, da se lahko olajšajo kjerkoli, spotikajo pa se vedno samo nad iztrebki drugih."

ninjaRus: "...ob vsem tem sranju v ljubi nam domovini, oni iščejo pasje kakce, hehehe ... ni nam rešitve ..."

Masa C.: "Koliko ljudi bi morali dat na vrvice in jih zapreti ter kaznovati! Koliko pasjih travnikov je na voljo? Kdaj policisti poberejo konjske iztrebke, npr. Tivoli, pot na Rožnik? Cepivo za steklino drži 3 leta, pse moramo zastrupljati vsako leto! Seveda sem zato, da se kakce pobira, ne pa polnit blagajne na moj račun! Kaj pa nevzgojeni mulci, ki ga pijejo naokoli in ne pospravljajo za sabo in puščajo glažune in drek povsod, zažigajo smetnjake in uničujejo vse, kar jim pride pod roke! Priporočam en sprehod rano zjutraj po Špici ali pa pot od KMŠ-ja proti študentu! A to je pa v redu, to pa lahko gledate in kažete svojim otročkom?"

Igor M.: "Sem pesu rekel, da če vidi inšpektorja, naj beži čim dlje stran, če me ne bo zraven."

3 komentarji:

spelupola pravi ...

Najbolj se strinjam s komentarjem Mase C. Res je, da ni primerno peljati psa, da se olajša v mestu ali na otoškem igrišču in je prav, da se v teh primerih iztrebek pobere. Se mi pa zdi nesmisel, da se toliko ukvarjajo s tem, ki je nekaj povsem naravnega in se razkroji. Ne vem zakaj se niso toliko obesli na rezultate projekta Očistimo Slovenijo. Tisto je bilo sranje. Sedaj pa se spravljajo na živali. Ne da se vzgojiti ljudi, da bi se obnašali družbi in naravi primerno in ravno takšni se bodo najbolj spotikali ob pasje kakce. Raje bi uvedli visoke kazni za vsak odvržen papirček, ki ga vrže brezobziren človek na tla, ki hodi mimo koša za smeti. Še cigaretne ogorke bi morali metati v smeti. Se mi zdi da je bolj nevarno, če bi si otrok vtaknu to v usta. Radi bi sledili vsem razvitim državam, "ta vlki" pa najprej začnejo pri pasjih kakcih.

Donch pravi ...

Tako nekako :) Men sicer ni panika pobirat pasje kakce in jih že pridno pobiramo, sam vseen bi se lahko osredotočli na večje probleme. Blagajno si hočejo malo napolnit, da ne pridemo v krizo ... :D

spelupola pravi ...

Da ne pridemo v krizo. Haha. :D

Sicer še ne delam tega ampak mi tud nebi bil problem. Ka vse sem mogla čistit za mojem, bi tud to preživela. :D

Priljubljene objave: