torek, 30. avgust 2011

Pes Pesu Pes 1.

Pozivu k sodelovanju z idejami in vprašanji se je odzvalo že nekaj ljudi. Nekateri so najino pisarjenje pohvalili, drugi pa so se oglasili s konkretnimi vprašanji

SABRINA:
Hej!
Končno nekdo, ki ga lahko vprašam za pomoč pri moji maltežanki Tii. Ko nekdo pozvoni pri vratih, se ji popolnoma zmeša, prav tako histerično laja tudi na sosede. Imata mogoče kakšen nasvet, kaj naj nardim?

Odgovor:
Maltežani so znani kot prave majhne bombe, ki eksplodirajo že ob najmanjšem šumu. Da bi se izognili pretiranem lajanju, ki je značilno za to pasmo, je potrebno veliko vaje in vztrajnosti. Najbolje je, da začnemo že zelo zgodaj, drugače pa brez skrbi - starost ni omejitev za učenje/rehabilitiranje/spreminjanje pasjih navad.

Tudi sama imava maltežanko in sva se v preteklosti ukvarjala s podobnimi težavami. Potrebovala sva kakšnih 6 mesecev za učenje, leto kasneje pa je neželjeno vedenje v večji meri izginilo. Ukvarjala sva se z lajanjem na mimoidoče pse in ljudi, lajanjem na motoriste in kolesarje, lajanjem ob prihodu obiskovalca, renčanjem, ko je jedla kost ter ko so ji posvečali pozornost neznanci. 

Delala sva pravzaprav s pomočjo Cesarjevih epizod in branja internetnih člankov.

Lajanje je najboljše ustaviti še preden se začne, saj je vznemirjen pes veliko manj dovzeten za upoštevanje ukazov, v tistem trenutku vidi le eno - stvar, na katero laja.

Z ostrim "a-a" ali "neee" ga ustavimo v trenutku, ko se mu ob šumu dvignejo ušesa, ves se napne. Takšno vedenje je dobro upoštevati in uporabiti za vajo.

Na primer:
  • Imej jo na vrvici (da bo na dosegu roke) in z njo počakaj v sobi/dnevni sobi. Nekoga prosi, da povzroči hrup/pozvoni na zvonec in ji tik pred izbruhom poskusi preusmeriti pozornost. Ko zalaja jo ustavi s prepovedjo (pšt, ne) in kar je najpomembneje - Nikoli ne odnehaj!

Najprej bo morda ignorirala in preslišala opozorila, ker možgani takrat niso dovzetni za druge zunanje vplive - zato je treba vztrajat.
Potrebno je biti vztrajen, dosleden, potrebno jo je izpostavljat ropotom in jo privajat na to, da se ne sme odzvati z glasnim lajanjem.

Zelo dober način kako naučiti psa, da ne laja na motnje, je s pomočjo pozornosti. Kako delati pozornost si lahko pogledate v najini video objavi.

Primer vaje:
  • Psa postavite k vratom in začnite delati vajo Pozornost. Prosite prijatelja naj za začetek le enkrat potrka. Če pes pogleda proti vratom odločno rečite ne ali a-a (ali katerokoli drugo besedo). Za tem pride odločilni trenutek - Takoj, ko vas pes pogleda, ga zelo pohvalite in nagradite z njegovo valuto (pa naj bo to igra, hrenovka ali pa žogica). To počnite vse dokler ne prične ignorirat trkanja in gleda samo vas. To isto metodo lahko potem uporabite pri zvoncu in vseh ostalih stvareh.
  • Prav tako lahko vajo s pozornostjo uporabljate na sprehodu. Če veste, da bo vaš  kuža začel lajati, ko se mu kdo drugi približa, ga ustavite in pred bližnjim srečanjem pričnite z vajo pozornosti.

Še nekaj nasvetov:
  • Bodite STRPNI. Odpraviti takojšnjo navado ni tako lahko, saj kužki potrebujejo čas. 
  • Ne bodite ŠKRTI ali LENI. Namesto pocenskih trgovinskih priboljškov uporabite Poliko ali hrenovko. Naj se psu zmeša in naj si resničo želi gledati samo vas.
  • Če vidite, da postajate živčni in razdraženi TAKOJ prenehajte z vajo. Psi čutijo našo razdraženost in se ob njen izključijo. 
  • Pred vsako vajo si recite, da se ne boste jezili in da bosta danes naredila s kužkom velik korak naprej.

--------------------------------------------
Dragi bralci. Če ima še kdo kakšno idejo, kako bi odpravili težavo, Vas prosim, da jo delite z nami v komentarjih in jo bova z Dono objavila v postu.

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: