četrtek, 14. julij 2011

Tia

Najino pasjo čredico predstavljajo 3 popolnoma različne kosmatinke. Najstarejša članica je maltežanka Tia, ki je junija letos dopolnila 6 let.

Dobila sem jo torej ravno v času svojega "najbolj čustvenega" mladostniškega obdobja kar je odločilno vplivalo tudi nanjo. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da psa ni primerno kupovati otrokom, če le starš ni pripravljen prevzeti vso odgovornost nad živečim darilom, za katerega otrok kar hitro izgubi zanimanje. V mojem primeru je Tia veliko časa preživela pri babici, kjer je v slogu pomembne vnukinje postala razvajena tečnoba.

Vse napake, ki sem jih naredila v otroštvu in so se razvile v času moje odsotnosti, sva morala z Markom v zadnjih dveh letih odstraniti, kar pa je zahtevalo ogromno discipline in vztrajnosti. Ponovna socializacija je tako pripeljala do bolj uravnotežene maltežanke, ki se je v zadnjem letu odpovedala nenehnemu nerganju ter lajanju na nepoznane ljudi in pse, pa tudi kost že skoraj brez nejevolja preda lastniku.



Maltežani - najstarejša pasma na svetu

Izvirajo iz otoka Malte, o njihovem obstoju v preteklosti pa pričajo starodavne risbe, nastale nekje 5000 - 2000 let pred našim štetjem. Vzgajani so bili kot "psi za v naročje", da so aristokratskim ženam in možem greli kolena.

Življenjska doba: 15 let in več

Nega: Zelo zahtevna, saj je potrebno vsakodnevno krtačenje dolge, snežnobele dlake. Potrebno tudi umivanje zob, zaradi nastanka zobnega kamna, redno kopanje in striženje.

Karakter: So igrivi, vdani, živahni, inteligentni, kljub majhnosti zelo pogumni, potrebujejo veliko pozornosti.

Maltežani se, kot je značilno za mnoge druge male pasme, najbolj navežejo na eno osebo ter si zadajo nalogo, da jo ubranijo preb morebitnimi sovražniki. Slednje je potrebno psu kar hitro izbiti iz glave, saj so zaradi tega majhni psi z Napoleonskim kompleksom prave majhne zverinice, ki neustavljivo lajajo in renčijo. So zelo nezaupljivi do tujcev, že manjši ropot pa povzroči neustavljivo lajanje.

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: