sobota, 16. julij 2011

Čarobni kliker

Kliker je majhna štiroglata napravica iz plastike in kovine, na voljo v vseh trgovinah za hišne ljubljenčke. Gre za najhowastično iznajdbo, ki se je na področju treniranja živali izkazala za zelo uspešno, zlasti pri učenju bolj zapletenih vaj.

 Uporaba klikerja

Uporaba klikerja je zelo enostavna, saj že sam pritisk na napravico povzroči glasen "klik", ki označi trenutek, ko žival naredi željeno dejanje. Klik ni nagrada psu, temveč je informacija, da je nagrada (beri: priboljšek ali igra) na poti.

cena klikerja: okoli 2eura

 Zakaj je "klik" uspešnejši od pohvale?
K boljšim rezultatom pripomore ravno specifičen zvok klikerja, ki ga pes v svojem vsakdanjem življenju ni vajen ter zaradi tega postane nanj veliko bolj pozoren. Mnogi ljudje se sprašujejo ali ni morda vseeno, če je pohvala ubesedena ali "uklikana", a dejstvo je, da je pes človeškega glasu tako zelo vajen, da pohvala ne vzbudi v možganih tolikšne pozornosti, kot to uspeva glasnemu klikanju. Priznajmo si tudi to, da je klikniti ob pravem času veliko lažje, kot izreči pohvalo.

Kako "naklikamo" psa?
Trening s klikerjem je nadgradnja starih metod in je priporočljiv za vse starosti psov. Da bi pes povezal zvok klikerja z nečim pozitivnim, ga moramo "naklikati", kot je prikazano v videu. Namesto priboljškov lahko en pasji dnevni obrok "naklikate".



Zanimivost
Kliker trening se je za uspešnega izkazal tudi pri mačkah, papigah, kokoših, delfinih in ribah.

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: