torek, 08. oktober 2013

KUŽEK: Pasji triki - vzemi, slalom, zapri vrata, jump


Človeški dvomi glede zmogljivosti razumevanja učnega procesa povprečnega psa, so pogosto krivični. Ljudje si namreč le stežka predstavljamo dejansko stopnjo dojemanja našega ljubljenčka, ki jo strokovnjaki enačijo s stopnjo razvoja tri letnega otroka. Lastniki jih radi poveličujemo ter poosebljamo, a pozabljamo na vsakodnevne miselne igre, ki bi kužkom prinesle več zadovoljstva in psihične utrujenosti, ki jo mnogokrat neuspešno nadomeščamo s fizičnimi aktivnostmi. Tako kot pri otroku, je tudi pri psih potrebno razvijati njihov učni potencial ter jih dnevno spodbujati k novim izzivom. Učenje je celoživljenjski proces, tako za ljudi, kot tudi za živali. Žal se večina lastnikov odloči, da bo s šolanjem psa zaključila pri prvem letu starosti. Znanja ni nikoli dovolj. To dokazuje tudi 7-letni border collie, Chaser, ki je sicer predstavnik najbolj inteligentne pasme na svetu. Chaser se lahko pohvali z bogatim »besednim zakladom«, saj razume kar 1.022 ukazov, pri čemer razlikuje tudi med barvami in obliko igrač. Koliko trikov pa zna vaš kužek?

»VZEMI«
»Vzemi« je zelo uporaben ukaz, s katerim psa naučimo prijeti določen predmet ter ga držati v gobčku. Učimo ga skupaj s poveljem »izpusti« iz prejšnje revije Kužka, kombiniramo pa največkrat s povelji »išči« in »prinesi«. Na višji ravni učenja iz osnovnega ukaza postopoma razvijamo različice za številne predmete, kot so na primer držanje posode za brikete, povodca, časopisa, igrače, televizijskega daljinca, copatov, ključev, itd.


·         Pri učenju potrebujemo 100% pasjo pozornost.
·         Za vajo uporabljamo priboljške, kliker in predmet za učenje (priporočamo igračo).
·         Predenj postavimo predmet in opazujemo vedenje psa. Če bo predmet prijel, ga navdušeno pohvalimo in nagradimo. Če predmeta ne bo želel prijeti, ga k temu spodbudimo z igranjem, vlečenjem in vabljenjem k lovljenju izbranega predmeta. Takoj, ko prime predmet, ga navdušeno pohvalimo, kliknemo in nagradimo. Če za predmet sploh ne pokaže zanimanja, se lotimo učenja po sekvencah, kar pomeni, da nagradimo vsak, še tako majhen napredek. Pri tem klikamo in nagrajamo za vsako, ko kuža povoha nastavljen predmet ali pokaže kakršnokoli zanimanje zanj.
·         Vajo ponavljamo, klikamo in nagrajamo.
·         Pes bo kmalu dojel, da mu takšno gibanje prinese slasten priboljšek, zato bo sam ponudil želeno vedenje. Na te stopnji dodamo besedni ukaz »vzemi« ter nadaljujemo s ponavljanjem vaje še z besedo.
·         Nadgradnja vaje so različice z drugimi predmeti, pri čemer besedo »vzemi« z vajo postopoma spremenimo v drug besedni ukaz.


»SLALOM«
»Slalom« je preprost, zabaven trik, pri katerem kuža izvaja slalom med našimi nogami. Naši nogi v razkoraku v tem primeru prevzemata vlogo stožcev. Učenje sprva poteka statično, kasneje pa se slalom nadaljuje med našim korakanjem. 


·         Pri učenju moramo imeti 100% pasjo pozornost.
·         Za vajo uporabljamo priboljške in kliker.
·         Stopimo v razkorak. S priboljškom (ali igračo) psa povedemo skozi »most«, ki smo ga naredili z našimi nogami. Ko pride na drugo stran , kliknemo ga nagradimo.
·         Prestavimo se korak naprej ter ponovimo vajo v drugo smer. Psa zopet s priboljškom zvabimo med našimi nogami na drugo stran.
·         Za manj dojemljive pse lahko vajo izvajamo postopoma. Najprej ga naučimo prehoda iz leve strani na desno in potem obratno.
·         Besedni ukaz lahko podajamo na dva načina. Psa lahko naučimo da je »cik« ukaz iz leve na desno stran in da je »cak« ukaz iz desne na levo. Poenostavljena varianta pa je uporaba besednega ukaza za začetek in besednega ukaza za konec vaje. Npr.: »Slalom« pomeni začetek trika, pri katerem delamo dolge korake, pes pa vijuga med našimi nogami. Konec vaje pa oznanimo z ukazom »stop«.
·         Pri celotnem procesu učenja poskrbimo, da bomo s kužkom uživali pri učenju. Učenja se lotimo sproščeni, veseli, potrpežljivi in brezskrbni. Pri morebitnih težavah med učnim procesom ostanimo zbrani in vztrajni.


»ZAPRI VRATA«
V preteklih številkah smo opisali, kako psa naučiti, da se na ukaz dotakne želene površine in nadgradnji učenja  kompleksnejših različic, kot sta prižig luči in prefinjeno ležanje »po gosposko«. Osnovo »dotika« lahko uporabimo tudi za uporabni trik, pri katerem pes na ukaz zapre vrata. 


·         Pri učenju moramo imeti 100% pasjo pozornost.
·         Uporabimo površino, na katero je naučen, da se jo dotakne. Za različne vaje imamo lahko različne površine. Psa pa lahko za vsako posebej naučimo, katere se dotika s smrčkom in katere s tačko. Na primer: Pri nas uporabljamo za dotik s taco pokrovček od majoneze, za dotik s smrčkom pa del kartona. Za učenje dotika s smrčkom in tačko obstaja isti potek vaje, le da pri obeh klikamo za drugo želeno vedenje. Pri triku zapiranja vrat izberemo predmet, ki ga je vajen dotikati s tačko.
·         Prvi del vaje poteka pri zaprtih vratih. Nanje pritrdimo naš učni predmet ter od psa zahtevamo, da se ga dotakne. Pri tem lahko uporabimo besedni ukaz predhodno naučenega »dotika«, hkrati pa lahko na predmet kažemo s prstom, da bo psu lažje.
·          Ko se ga pes dotakne, kliknemo in ga nagradimo. Če ne dojame, kaj želimo, snemimo predmet ter povadimo osnovno vajo »dotika« ter pred njim pritrdimo predmet nazaj na vrata.
·         Ko začne s taco potiskati predmet, lahko vrata malo pripremo. Zopet mu s prstom pokažimo na predmet in kliknemo, ko se nasloni na vrata ter jih zapre. Z malimi psički lahko takšen trik vadimo na vratih nočne omarice ali na vratih pralnega stroja.
·         Pes bo hitro dojel, kaj želimo, zato lahko ukaz »dotik« nadomestimo z ukazom »zapri vrata«, »zaloputni«, »zapri«, itd.
·         Predmet sčasoma manjšamo, dokler ne bo sam ukaz psu tako jasen, da mu osnova »dotika« ne bo več potrebna.
·         Nadgradnja vaje je učenje več različic trika, pri čemer lahko za različne ukaze naučimo psa, da zapre vrata omare, vratca pralnega stroje, hladilnika, predal in drugo tovrsto pohištvo.


»JUMP«
»Jump« je še eden iz serije pasjih trikov, ki so najbolj primerni za zelo aktivne pse, ki imajo radi igrače. Trika ne priporočamo težkim, velikim psom, ki imajo zdravstvene probleme s kolki. Gre za različico skoka, pri katerem se kuža od naše noge odrine visoko v zrak. 

·         Pri učenju moramo imeti 100% pasjo pozornost.
·         Za trik potrebujemo priboljške, kliker in igračo, ki jo ima naš pes najraje (Priporočamo žogico, vozelj ali frizbi).
·         »Jumpa« se lotimo podobno kot trika »hop« kjer je pes skočil skozi sklenjene roke, ki tvorijo obroč. Z razliko, da tokrat vadimo skok čez našo nogo.
·         Vsedemo se na tla in k zidu iztegnemo našo nogo. Za bolj poskočne in zelo zagnane pse lahko začnemo že v stoječem položaju. Psa z igračo zvabimo, da preskoči našo nogo z namenom, da bi ujel igračo.
·         Za vsak uspešen skok čez nogo, kliknemo in nagradimo.
·         Postopoma dvigujemo višino naše noge (stegenska mišica bo pasja odrivna točka).
·         Z višanjem pozicije noge kot tudi višanjem višine igrače bo pes primoran skočiti na našo nogo in se od nje odriniti proti igrači.
·         Celotni trik je namenjen predvsem igri z vašim psom, zato se zabavajte. Veliko časa posvečajte igri ter nagrajevanju poskusov skoka. Četudi skok ne uspe, ga nagradite z igračo in pohvalami, saj ga želimo motivirati k večji želji po novih poskusih.
·         Z veliko vaje in motivacije, se bo pes naučil kontrolirati intenzivnost in čas odriva.
·         Ko trik prvič uspe v celoti, ga zelooo nagradite, naj čuti, da ste ponosni na njegovo kaskaderstvo.

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: