sobota, 5. januar 2013

Pes Pesu Pes 12.

Pozivu k sodelovanju z idejami in vprašanji se je odzvalo že nekaj ljudi. Nekateri so najino pisarjenje pohvalili, drugi pa so se oglasili s konkretnimi vprašanji



TAMARA:
Oj! Zanima me, če sta imela kdaj kakšnega kužka v varstvu, ki pa se z drugimi (vajinimi) kužki ni ujel?


Ljudje zelo radi počlovečimo svoje domače živali in jim glede na karakterne lastnosti pripisujemo način razmišljanja. Če primerjamo človeka z živaljo, lahko zelo hitro zaključimo, kako enostavne in pristne so. Živali se ne pretvarjajo, ne spletkarijo, ne lažejo, kar pa še ne pomeni, da so neumne. Dejstvo, da čustvom ne dajejo imena ali, da v ljudeh ne iščejo napak, jim daje veličino in posebno čistost. In ravno zaradi tega so najboljši učitelji življenja.

Različne karakterne lastnosti in vplivi vzgoje se v obliki odraslih, neodvisnih ljudi nenehno iskrijo. Z napetostmi se srečujemo na ulici, v trgovini, službi in tudi doma. Zaradi nenehnega stresa v okolici si sobivanje tujih psov le težko predstavljamo. Lastnike predvsem skrbita odnos med psi in prilagoditev na pravila v tujem domu.

Varstvo psov si najlažje predstavljamo kot skupinico v otroškem vrtcu. Da bi uspešno funkcionirala, potrebuje vodstvo, disciplino, zabavne aktivnosti in utečen urnik. Otroci si hitro razdelijo vloge v skupini, se prilagodijo situaciji in posnemajo vedenje starejši otrok. Tako nekako je tudi pri nas. Od karakterja in vzgoje psa je odvisno kako hitro se bo prilagodil vedenju že izoblikovanega domačega tropa. In, ko začel slediti, bo s strani naših psov sprejet kot družinski član.

Spoznavanje tropa z novim psom je večinoma najbolj vznemirljiv del varstva. Že ob prihodu na dvorišče lahko ocenimo približno stanje novinca, ko ga trop prevoha, preveri ali je boječ, prilagodljiv, morda dominanten ali zelo razvajen. Medsebojna komunikacija psov je jasna in uspešnejša brez posredovanja lastnikov. Manjše, nevsiljive, mirne, podredljive pse sprejmejo hitreje, medtem ko se trenje med večjimi, hitrejšimi, dominantnejšimi lahko nadaljuje tudi nekaj ur. Takšno vedenje je popolnoma naravno - tudi ljudje presojamo ob prvem stiku in mnoge sprejmemo šele po daljšem času prijateljevanja.

Zaradi različnih karakterjev naših psov, so pokrite vse skupine varovančkov. Twix ima najraje mlade, igrive, hiperaktivne pse, ki bi cele dni z njim noreli za žogico. Na varovance je sprva ljubosumen, zlasti za večje samce potrebuje kakšen dan, da jim popolnoma zaupa. Kara ima najraje nevsiljive, mirne pse. Igra se le z manjšimi in nežnejšimi, veliko raje ima samce. Glede odnosa do drugih je najbolj korektna, saj jasno pokaže kaj je dovoljeno in kaj ne. Tii in Belli ugajajo starejši, umirjeni psi. Tia se občasno poigra z majhnimi pasmami, za večje pa poskrbi Bella.

Do sedaj se nam še ni zgodilo, da se varovanček in naši psi ne bi razumeli. Manjši problem smo imeli le s pudljem Benijem in beaglom Jackom, kar pa rešimo z delitvijo - del psov odpeljem v Krško, druga polovica pa ostane z Markom v Brežicah.

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: