nedelja, 23. september 2012

Pes Pesu Pes 11.

Pozivu k sodelovanju z idejami in vprašanji se je odzvalo že nekaj ljudi. Nekateri so najino pisarjenje pohvalili, drugi pa so se oglasili s konkretnimi vprašanji.

vir: http://www.best-family-dog.com


ANJA:
Haj. Prosila bi, če lahko na blogu napišeta, na kak način se psa "resocializira"? Vem namreč za dva psa, ki sta večino časa na ketni, pa si ju želim kdaj spustiti, da se razgibata. Kako ju naučim, da ne bi pobegnila, da ubogata kakšna povelja? Enega sem že peljala na sprehod in uspelo mi je, da se umiri in ne skače po meni, preden ga pripnem.

Celotno vprašanje o resocializaciji zahteva ZELO kompleksen odgovor, poleg katerega bi lahko prišteli še dolgotrajno, redno vadbo, da bi bili rezultati dokaj zadovoljivi.
 
SOCIALIZACIJA
Socializacija je najpomembnejša sestavina za zdrav psihični razvoj psa. Socializacija je učenje življenja. Pomeni prilagajanje psa na okolico, na družbo, na dražljaje ter uči pravilne odzive na okolje, v katerem živi. Delimo jo na primarno, ki traja vse od rojstva psička in njegovega razvoja v leglu, ter sekundarno, ki traja celo pasje življenje. Pri primarni socializaciji je glavni vzor pasja mamica, ki uči psičke pravilnih odzivov na hrup, premike in živa bitja. Glavni člen v sekundarni socializaciji pa predstavlja človek.

POMANJKANJE SOCIALIZACIJE
Pomanjkanje socializacije je širok pojem, ki zajema vse od popadljivosti do ljudi, straha pred vožnjo z avtom, zbeganosti v večji množici, agresije do drugih psov in lovljenja koles. Za pomanjkanje socializacije in neželjeno pasje vedenje je VEDNO kriv človek, ki psu ni namenil dovolj pozornosti in ga ni izpostavljal različnim situacijam, iz katerih bi se lahko naučil pravilnih odzivov. Slednje se dogaja zaradi nepremišljenih nakupov psov, podarjanja psov ter nezanimanja za pravilno vzgojo. "Poredni" pes je nato črna ovčica v družini, ki ga zaradi vedenja še bolj zapostavljajo, se ga naveličajo ter se mu odrečejo.

RESOCIALIZACIJA
Gre za še kompleksnejši proces, ki zahteva odučitev starih navad in ponovno socializacijo. Z veliko potrpežljivosti in volje je, ne glede na starost in pasmo, mogoče resocializirati vsakega psa. Opozorim naj, da je resocializacija agresivnega psa zelo občutljiva tema, ki mnogokrat zahteva prisotnost strokovnjaka in je laikom ne priporočam.


Lepo je, da hočeš kužkoma spremeniti življenje, a ti po resnici povem, da dvomim v tvojo odločitev. Namreč, če človek ne ve, kako bi se lotil resocializacije, pomeni da nanjo še ni pripravljen.

Vsekakor je delo s tujim psom težje, saj ne poznamo njegovega vedenja in odzivov na zunanje dražljaje. Kaj tako kompleksnega kot je socializacija psa, pa bi zahtevalo vsakodnevne vaje, veliko pozornosti, vztrajnosti, discipline in ogromno znanja. 

Vseeno mi je zelo všeč tvoja želja, da bi kužkoma popestrila življenje in jima dala tisto, po čemer hrepenita celo življenje. Zato bi te spodbudila, da jima posvetiš veliko pozornosti, da poskušaš skozi malenkosti vzpostaviti zaupanje ter ju kljub zdivjanosti kdaj pa kdaj odpelješ na sprehod. Če ti ju je uspelo naučiti, da ne skačeta po tebi, je to že eden izmed korakov naprej. Za umirjene sprehode ti predlagam še naslednje branje:
- Kako pripeti psa pred sprehodom?
- Kdo bo koga sprehajal?

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: