sobota, 10. marec 2012

Pes Pesu Pes 7.

Pozivu k sodelovanju z idejami in vprašanji se je odzvalo že nekaj ljudi. Nekateri so najino pisarjenje pohvalili, drugi pa so se oglasili s konkretnimi vprašanji.

Zdravo. Moj kuža zna ogromno trikov, hitro se nauči novih stvari in je zelo pameten. Celo tako pameten, da opravi trike le, če ve, da bo potem nagrajen s priboljškom. Ali ga lahko kako naučim, da bo ubogal tudi na splošno?

S podobnim problemom se srečuje ogromno ljudi. Psi so zelo pametna bitja in odlično ocenijo kako se jim izplača izpeljati odločeno situacijo in kakšne bodo posledice, če je ne izpeljejo.

Priboljšek je v Vašem primeru podkupnina, pomen pa izhaja iz začetkov, ko ste ga uporabljali za motivacijo pri učenju. Ko psa enkrat naučimo željenega trika, je pomembno, da količino nagradic za opravljeno delo postopoma zmanjšujemo. Ko pes enkrat obvlada trik, naj dobi priboljšek vsake drugič (količino zmanjšujete postopomoa), medtem pa glasovna pohvala ostane ista. Tako bo pes vedno pohvaljen, a nikoli ne bo vedel, ali sledi priboljšek.


Pri izvajanju trikov je torej pomembno:
  • da imate 100% pasjo pozornost, 
  • da pri svojem ukazu vztrajate do konca in ne popuščate za slabo narejeno vajo, 
  • da se lotite učenja mirni in pozitivno nastrojeni, 
  • da psa spodbujate pri raziskovanju trika, 
  • da s svojo energijo navdušite psa nad triki.
 

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: