ponedeljek, 21. november 2011

Kaj pa pravice za živali?

Laika je bila prvo zemeljsko bitje, ki je potovalo v vesolje. 1957. leta je takratna Sovjetska zveza v vesolje izstrelila umetni satelit Sputnik II, v katerem je bila brezdomna psička, ki so jo pobrali iz ulice. Res velik korak za človeštvo, a žalosten konec za pasjo dušo. Zaradi vročine in panike je umrla že nekaj ur po vzletu. Laikino truplo je kar 2570-krat obkrožilo Zemljo in nato 4. aprila 1958 izgorelo v atmosferi.

Zgodba o Lajki je bila prvi "živalski pretres", ki sem ga doživela v otroštvu. Spomnim se, da sem se težko sprijaznila z dejstvom, da sta človeški napredek in izraba živali tako tesno povezana eden z drugim. Kako to, da Lajka ni nikoli prišla nazaj na Zemljo? Danes mi je jasno.


Že iz prastarih dob človeške zgodovine se je razvijala ideja o manjvrednosti živali (in takratnih sužnjev). Skupaj s svetovnim razvojem tehnologije pa je miselnost, da so živali le lastnina s katero lahko prosto razpolagamo, pripeljala do vsevesoljnega absurda.

Pred takšnimi resnicami si ljudje pogosto zatiskamo ušesa in se obračamo stran. Bojimo se, da nas bo spoznanje bolelo, zatečemo se v ignoranco in upamo, da se bodo s problematiko ukvarjali drugi. Naša ignorantska reakcija je prižgala zeleno luč prostemu testiranju izdelkov in zdaj je čas, da se perečih tem lotimo na drugačen način.

Ne obračajmo hrbta živalim. Same se ne morajo odločati o sodelovanju pri testih, zanje se moramo oglasiti ljudje!


Ne obračajte se stran, vzemite si čas in preberite o resnicah, ki se dogajajo za lično izdelanimi stekleničkami, za pompoznimi barvnimi plakati, za "novimi neškodljivimi formulami", zaradi katerih je poginilo veliko živali. Kako bi se počutili, če bi se to zgodilo vašemu ljubljenčku? Najini Belli,Tii in Kari?
 

Le s spoznanjem lahko vplivamo na boljši jutri. Na različnih forumih in uradni strani PETA sem pobrskala o podrobnostih, ki se dogajajo za našimi hrbti.

 Testiranje na živalih

KATERA SREDSTVA?
Na živalih se preizkušajo zdravila, kozmetična sredstva, čistila, praški in podobne zadeve za uporabo v gospodinjstvu.
Od osnovnih kozmetičnih sestavin, ki jih je približno 8000, pa do senčil za veke, maskar in mil, agresivnih gospodinjskih čistil, polirnih voskov za pohištvo, itd.

KDO?
Uporabljajo vse vrste živali: podgane, hrčke, bele dihurje, zajčke, morske prašičke, opice, pse in mačke.

KAJ?
Vsako leto milijone živali po svetu najprej trpi hude bolečine in nato umre v laboratorijih, da bi se potrdila zanesljivost in učinkovitost omenjenih izdelkov. Izvaja se 13 osnovnih tipov testiranja: testiranje snovi, ki dražijo oči, snovi, ki dražijo kožo, koliko snov penetrira v kožo, koliko draži kožo, fototoksičnost in fotosenzibilnost, mutiranje, akutna in kronična toksičnost, kancerogenost, vpliv na reprodukcijo, vpliv na prirojene hibe, ter testiranje končne učinkovitosti izdelkov. 


KAKO? (eden izmed krutih primerov) 
Zajčki so dobri za testiranje oko dražečih stvari. Imobilizirani, pri polni zavesti, s sponkami odprte oči. V oči jim vsujejo snov in opazujejo, tudi do 3 tedne, kako jim zatekajo veke, kako krvavijo, kako se gnojijo in razjedajo oči.

ZAKAJ?

Ljudje si pogosto lažejo, da se mora nekdo pač žrtvovati, da bi bili izdelki varni za splošno uporabo. Kaj pa alternative?

Testiranje na živalih, nam zaradi medsebojne drugačnosti, NE daje zanesljivih rezultatov. Zgodilo se je že tudi, da so se na človeku pokazali stranski učinki testiranega produkta. Je izgovor, da je reja živali najcenejša in najenostavnejša, res tako tehten?

Kot alternativo mnogi navajajo umetno gojene celične kolonije, uporabo tkiv in organov iz medicinskih bank, pa tudi računalniške simulacije.




Kaj kupovati?
Zakaj bi podpirali teste na živalih? Odločite se za cruelty free izdelke. Glede na lastno poznavanje znamk sem izločila nekaj takšnih, ki so dostopne tudi pri nas. Prilagam pa tudi povezave celotnih seznamov.

NI testirano na živalih (bela lista):

  • Avon
  • Afrodita
  • Clinique
  • Dvorec Trebnik
  • Hygieia
  • L'occitane
  • Oriflame
Več izdelkov na: http://www.cosmopolitan.si/forum/viewtopic.php?t=22287

Siva lista (Ne testirajo le končnih proizvodov, za sestavine pa ali nimajo omejitev, jih testirajo sami ali pa naročajo teste drugje)
http://www.cosmopolitan.si/forum/viewtopic.php?t=24856


Črna lista (potrebno ukiniti)
http://www.cosmopolitan.si/forum/viewtopic.php?t=24858



Če prikazanih prizorov ne boste mogli pozabiti in danes ne boste mogli spati, sem dosegla svoj cilj.
Jutri je nov dan, začnite ga cruelty free.

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Kaj sm jst narobe vidla, al sta Clinique in Avon na črni listi? :)
Drugače pa super blog! :)

Donch pravi ...

Ja, vidim da se je seznam malo spremenil!

Za AVON se je dlje časa mislilo, da so popolnoma svetniški. Potem pa se je razvedelo pri nas, da oni ne testirajo (in se s tem pohvalijo)ampak vseeno kupujejo sestavine, ki so bile testirane.

Katka pravi ...

Morda sem slepa ampak nikjer ne najdem Essence kozmetike, ki pravi, da ne testira na živalih. je to res ali ni?

Donch pravi ...

@Katka: Objavljeni seznami so pomanjkljivi, podatki pa se iz dneva v dan spreminjajo in (na srečo) vedno več proizvajalcev se odloča za nekaj kar bo "in" - torej ne bo testirano na živalih in hkrati bolj popularno pri ljudeh.

Preverila sem, Essence kozmetika res ne testira na živalih. Tako da, thumbs up!

Priljubljene objave: