torek, 23. avgust 2011

Nakup psa

Zadnje čase srečujeva ogromno ljudi, ki razmišljajo o nakupu psu. Na žalost ogromno takih, ki jim nakup predstavlja le telefonski klic in kupček denarja. Zaradi zelo slabe poučenosti o pasteh in napakah, ki jih ta usodni korak lahko povzroči, sva se odločila, da spregovoriva o PREMIŠLJENEM NAKUPU PSA. 


KAKO KUPOVATI PSA?


1. IZBIRA PASME
Kljub temu, da ima vsak pes svoj karakter, so pasmi pripisane določene karakterne lastnosti. Pred nakupom se je zato potrebno vprašati, s kakšnim psom želite deliti svoje življenje naslednjih 15 let. Aktivnega, trmastega, pogumnega, samosvojega, ustrežljivega?

Poleg karakterja bodite pozorni tudi na velikost psa, dolžino dlake, morebitne značilne bolezni za pasmo ...

 2. SKRB, NEGA
Pes predstavlja ogromno odgovornost zato prej dobro premislite - zlasti zaradi časa in denarja, ki ste mu ga zmožni nameniti. Odsvetovano je kupovanje psa kot darilo otrokom, saj se večina naveliča kosmatinca takoj, ko je za njim potrebno pospraviti kakec ali pa ga peljati na sprehod. Ne boste verjeli, na tisoče psov vsako leto pristane na plečih staršev, ki si nikoli niso želeli, poleg naporne službe, skrbeti še za psa.

Nakup psa je še najmanjša skrb!
Psa je potrebno kopati, mu striči nohte, umivati zobe (zlasti manjše pasme imajo težave), krtačiti, jih voziti k frizerju, k veterinarju (težave ali letna cepljenja), mu kupovati hrano, voziti na sprehode, mu posvetiti svoj prosti čas in najti varstvo, ko si želite na dopust. Ste pripravljeni na vse to?

3. PROSTOR, DNEVNE AKTIVNOSTI
Pred nakupom se morate odločiti, kje bo nov hišni ljubljenček bival (stanovanje, pesjak) in tudi koliko časa mu boste lahko na dan namenili (z družinskimi člani si lahko porazdelite naloge). Slednjim odločitvam v veliki meri botruje tudi izbor pasme.

Pomnite - vsak pes je lahko velika nadloga, če ga dnevno ne "zlaufate". Energijo, ki je ne bo porabil čez dan, bo usmeril v uničevanje vaše lastnine.

4. KJE GA KUPITI
Priporočeno je, da se glede nakupa obrnete na bližnje Kinološko društvo. Člani se namreč dobro zavedajo problema "pasje preprodaje" in vam bodo pomagali, da se izognete "nevarnim" ljudem. Iščete lahko tudi po oglasnikih in na spletnih straneh, a se vedno pozanimajte o prodajalcu (povprašate lahko tudi na forumih).

Kateri prodajalec je najbolj primeren?
- Vedno zahtevajte, da vam pokažejo mamo in očeta legla
- Ne kupujte že čipiranega mladiča (Da bi preprodajalci pripeljali mladiče v državo, jih morajo cepiti proti steklini in čipirati . Psu lahko s slednjim zelo škodujejo)
- Izogibajte se ljudem, ki prodajajo več vrst pasem
- Nujno morate dobiti tudi cepilno knjižico, saj so mladički zelo ranljivi (Če pes bruha, ima drisko, čimprej obiščite veterinarja - nevarnost parvoviroze, lahko pa le stres)
- V leglu raje vzamite bolj živahnega mladiča, saj živahnost po navadi izdaja tudi zdravstveno stanje

Preprodajalec. Kdo je to?
Za začetek pogooglajte "puppy mills"-e, pa vam bo vse jasno. Gre za ljudi s proizvodnjo psov. Usoda pasemskih predstavnikov se začne in konča v majhni, zanemarjeni kletki, kjer se, kot po tekočem traku, razmnožujejo. Mladički "shiranih" staršev so šibkejši, podvrženi številnim boleznim, stresu, prirojenim napakam ... Veliko jih umre v rani mladosti ali pa se jim po nekaj letih razvija kakšna izmed bolezni (alergije, epileptični napadi, slepota, sladkorna bolezen).

Prijateljski nasveti:
- izogibajte se oglasom, ki ponujajo vse pasme, vseh oblik in barv.
- izogibajte se Barbari iz Medvod
- izogibajte se Ivanu Matošu iz Celja (ZOO Ara)

Video o problematiki (katere se ne loti noben slovenski organ)





 5. VZGOJA, PRAVILA
Doma se pogovorite o pravilih, ki jih pes ne sme prekršiti, lahko si tudi razdelite naloge. Sodelovanje se zelo dobro odseva na psu. Ne pozabite - ne odstopajte od pravil, saj se lahko pes zelo hitro povzpne in vam prevzame moč določanja pravil (npr. Čivava, ki obiskovalcem ne dovoli sesti na kavč)


PRAVILA

1. PES JE VELIKA ODGOVORNOST
2. NE KUPUJTE PSA ZA DARILO
3. DENAR ZA NAKUP JE ŠE NAJMANJŠI STROŠEK, ki ga boste porabili za psa
4. PES NI ZA NA VERIGO
5. POZORNI BODITE NA PREPRODAJALCE

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: