sobota, 15. februar 2014

KUŽEK: Pasji triki - snajper, priboljšek na smrčku, high five


Nedolgo tega je bila ekipa PoPasje na brezplačnem predavanju o šolanju psov, kjer smo se pogovarjali predvsem o psihologiji psov ter postopkih učenja. Medtem, ko se je včasih pse treniralo s fizičnim prikazom željenega (pri učenju ukaza sedi, je lastnik psu potisnil zadek proti tlom), je danes večji poudarek na miselnem usmerjanju, da sami ugotovijo, kaj lastniki pričakujemo od njih.

Utrjevanje in učenje trikov je z novimi metodami lažje, zabavnejše, brez vsake prisile ter predstavlja zgolj rezultat samoiniciativnosti psa. Kosmatinci so za rešitve bolj dojemljivi ter motivirani pri iskanju pravilnega vedenja. Cilj skrbnika je predvsem psa naučiti, da razmišlja s svojo glavo, tako da bo pri kompleksnejših trikih sam ponujal različne rezultate, mi pa ga bomo nagrajevali za tiste, ki jih želimo.

"SNAJPER"
Gre za kompleksen trik, sestavljen iz več enostavnejših. Pes mora predhodno obvladati trika »sedi z oddaljevanjem«/ »čakaj« ter trik »bam-bam«/ »mrtev«. Uspešna izvedba pomeni, da pes počaka na določenem mestu, medtem ko se oddaljimo ter ga z namišljeno puško ustrelimo, da pade na tla. Trik se lahko izvaja s kombinacijo več predhodno naučenih ukazov – pes lahko v času oddaljevanja sedi, prosi, stoji ali je v kateremkoli izbranem statičnem položaju. V našem primeru vzemimo statični trik sedi.


      -      Za učenje potrebujemo 100% pasjo pozornost.
-          Pes mora predhodno znati trika »sedi z oddaljevanjem« ter trik streljanja »bam-bam«.
-          Ker gre za trik »bam-bam« na večji razdalji, najprej postavimo psa v željeni položaj (v našem primeru ukaz »sedi«) in šele nato izvedemo trik ustreljenega psa, pri čemer se ob povelju vrže na hrbet.
-          Pozorni bodimo, da leži dokler ga ne razbremenimo oz. mu z naslednjim poveljem dovolimo, da se vstane iz ležeče pozicije. (Razbremenitev smo uporabljali pri več statičnih trikih, kot sta »sedi« in »prostor«)
-          Vajo ponavljamo ter se pri utrjevanju postopoma po korakih oddaljujemo od psa.
-          Končna vaja se izvaja na večjih razdaljah, ukaz pa lahko ostane isti ali ga po želji spremenimo.


"PRIBOLJŠEK NA SMRČKU"
Trik uči psa potrpežljivosti in zahteva predhodno znanje prepovedi. Pes mora biti pri izvedbi umirjen, saj je cilj držanje priboljška na smrčku, ki ga pes poje ob dovoljenju.


-          Za učenje potrebujemo 100% pasjo pozornost.
-          Psa postavimo v enega imed statičnih položajev (Večinoma se izvaja v sedečem ali ležečem položaju, medtem ko je nadgradnja vaje lahko tudi med pozicijo »prosi«)
-          Za vajo potrebujemo dve vrsti priboljškovPriboljšek nižje vrednosti (lahko kar briket) in nagrado višje vrednosti (npr. pašteta, salama, koščki klobase). Priboljšek nižje vrednosti bo pes držal na smrčku, medtem ko bo nagrada za vzdržnost in vztrajnost boljša – priboljšek višje vrednosti.
-          Vaje se lotimo tako, da poskušamo priboljšek približati pasjemu smrčku, ne da bi ga pes pojedel. Napačno vedenje označimo z že prej poznanim poveljem prepovedi, npr. »a-a«, »ne«, »ne sme«, »pusti«. Če ga želi pes pojesti, ko ga približujemo njegovemu smrčku, uporabimo prepoved ter ponavljamo, dokler se pes ne vda. Ko se prvič umiri in ne zgane za priboljškom, ki ga nameščamo na njegov smrček, ga pohvalimo in nagradimo z nagrado višje vrednosti.
-          Pes bo hitro ugotovil, da na priboljšek ne sme reagirati. Takrat poskusimo priboljšek postaviti na pasji smrček. Najprej naj bo to le za sekundo, kasneje čas podaljšujemo. Pasjo vzdržnost in potrpežljivost sčasoma stopnjujemo, psa sproti hvalimo ter za vsako uspešno izvedbo nagradimo z boljšim priboljškom.
-          POZOR! Med vajo psu nikoli ob nagradi ne ponudimo priboljška, ki ga je imel na smrčku. Za nagrado vedno uporabimo priboljšek višje vrednosti.
-          Ko bo pes izvajal vajo brezhibno, lahko psa po umirjenem držanju priboljška na smrčku spodbudimo, da lahko taisti priboljšek tudi poje. Z malo vaje in truda se večina psov nauči priboljšek uloviti v zraku, kar da triku še poseben čar.


"HIGH FIVE"
Trik »high five« ali po slovensko »petka« spada med enostavnejše, zabavne trike. Z večjimi psi ga izvajamo stoje, z manjšimi pa čepe oz. na kolenih. Gre za simpatično različico trika, ko pes lastniku pomoli taco.


-          Za učenje potrebujemo 100% pasjo pozornost.
-          Vajo začnemo s preprostim trikom, pri katerem pes lastniku pomoli taco. Če ga pes že zna, lahko vajo začnemo z že znanim poveljem. Na sploh pa velika večina psov hitro ponuja svojo taco, da bi prišla do skrite hrane.
-          Ob željenem vedenju – dotiku naše dlani - kliknemo in psa nagradimo.
-          Postopoma se iz nižjega položaja dvigamo ter zahtevamo pasjo taco.
-          Končna stopnja učenja je naša iztegnjena roka, do višne, do koder naš pes doseže.


Za predhodnimi enostavnejšimi triki, na katerih gradimo kompleksna in sestavljena povelja, lahko pobrskatepo arhivu.

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: