nedelja, 22. december 2013

KUŽEK: Pasji triki - plazenje, ku-ku, hop v naročje, nočka

Ljudje smo prehitro zadovoljni z minimalnim znanjem osnovnih povelij, ki jih mnogokateri pes izvede z veliko muko in podkupljen s priboljškom. Cilj učenja povelij ni le znanje trikov, ki bodo zabavali prijatelje in sorodnike, je krepljenje medsebojnega zaupanja in spoštovanja. Vez med lastnikom in psom je z vsako vajo, z uspešno izvedenim trikom ter vloženim trudom trša. Kvalitetno preživljanje skupnega časa nadgrajuje tudi medsebojno komunikacijo ter nam skozi učenje razodeva dogajanje v pasji glavi.

»PLAZENJE«
Gre za lažji, zabaven trik, pri katerem se pes na ukaz plazi po tleh.


·         Pri učenju moramo imeti 100% pasjo pozornost.
·         Za trik potrebujemo priboljške, kliker in igračo (Priporočamo vozelj).
·         Pes naj bi pred tem trikom že znal ukaz prostor in mu ležanje ne bi smelo delati problemov.
·         S priboljškom zvabimo psa v ležeči položaj. Pri tem ne uporabljamo ukazov in dotikov. Ko se pes prvič uleže, kliknemo in ga nagradimo.
·         Postavimo se pred psa, ter mu nekaj centimetrov pred smrčkom pomolimo priboljšek/igračo. Naša naloga je, da ga poskusimo zvabiti, da se iz ležečega položaja plazi v naši smeri. V začetnih korakih klikamo in nagradimo vsak pravilen premik, pri čemer ne sme vstati.
·         Če v želji po priboljšku/igrači začne dvigovati zadek, ga prehitimo in še preden se popolnoma vstane, rečemo »a-a« ter ponovimo vajo.
·         Vajo ponavljamo, klikamo in nagrajujemo za želeno vedenje, vse dokler pes sam ne ponuja »plazenja«, ko mu pokažemo priboljšek/igračo pri tleh. Na te stopnji dodamo besedni ukaz.
·         Vajo ponavljamo, klikamo in psa nagrajujemo za uspešno izvedbo.


»KU-KU«
»Ku-ku« je simpatičen in zelo enostaven trik, ko se pes postavi med naše noge v razkoraku in pokuka skozi. Pri velikih psih se izvaja v stoječem položaju, pri malih pa pokleknemo.


·         Pri učenju moramo imeti 100% pasjo pozornost.
·         Za trik potrebujemo kliker in priboljške (Priporočamo pašteto).
·         S hrbtom se postavimo pred našega psa, nogi imamo v razkoraku.
·         S priboljškom ga zvabimo med naše noge, kliknemo in ga nagradimo.
·         Ko kužek ugotovi, da od njega zahtevamo, da pride med naše noge ga začnemo nagrajevati šele, ko nas pogleda v oči.
·         Vajo ponavljamo ter hkrati podaljšujemo čas, ko pes stoji med našimi nogami. To storimo tako, da počakamo nekaj sekund pred klikom, nagrado t.j. pašteta pa dobi med stanjem pod nami.
·         Ko ponuja željeno vedenje, dodamo besedni ukaz, npr. »ku-ku«, »pokukaj«, »kje si«.
·         Vajo ponavljamo, klikamo in psa nagrajujemo za uspešno izvedbo.


»HOP V NAROČJE«
»Hop v naročje« je eden iz serije pasjih trikov, ki so bolj primerni za poskočne, aktivne pse. Izvajanje trika ne priporočamo lastnikom težkih, velikih psov, tako zaradi pasjih zdravstvene problemov s kolki kot zaradi narave izvajanja trika. Gre namreč za različico skoka, pri katerem nam kuža skoči v naročje. 

  
·         Pri učenju moramo imeti 100% pasjo pozornost.
·         Za trik potrebujemo kliker, priboljške ali igračo, ki jo ima naš pes najraje (Priporočamo žogico, vozelj ali frizbi).
·         Trika »Hop v naročje« se lotimo podobno kot trika »hop skozi obroč« ali »jump« iz prejšnjih številk revije. Z razliko, da tokrat vadimo skok na objekt in ne skozi.
·         Potekov za učenje trika je več. Mnogi poskočni psi že po naravi skačejo lastnikom v naročje ali pa, ne glede na objekt, opravljajo osnovni trik »hop«.
·         Potek učenja 1:
o   Sedimo na stolu ter s priboljškom ali igračo zvabimo psa, da skoči v naše naročje. Pri tem lahko že uporabimo osvojeno povelje »hop«.
o   Psa v naročju nagradimo, pohvalimo in pocrkljamo.
o   Vajo ponavljamo, tako dolgo, da bo pes brez problema skočil v naročje in se pri tem počutil varnega.
o   Nato se postavimo s hrbtom ob steno. Noge pokrčimo, kot da oponašamo sedenje na stolu ter nadaljujemo z učenjem skakanja v naročje.
o   Skozi ponavljanje noge vedno bolj ravnamo in se počasi bližamo zravnani, stoječi drži. Pri tem še vedno ponavljamo isto vajo ter poveljujemo psu, da skoči k nam.
·         Potek učenja 2:
o   V prejšnji številki Kužka smo se naučili skok »Jump«, pri katerem se kuža od naše noge odrine visoko v zrak. Znanje tega trika lahko uporabimo pri učenju skoka v naročje.
o   Pri izvajanju trika »Jump«, na višku skoka ulovimo psa, z rokami nadaljujemo v smeri loka ter ga spustimo na tla.
o   Sledita klik in nagrada.
o   Vajo večkrat ponovimo ter navdušeno hvalimo psa.
o   Ko se navadi  našega prijema v skoku, ga lahko obdržimo v objemu. Kliknemo in nagradimo.


»NOČKA«
Ker smo v prejšnjih rubrikah pridobili veliko znanja o postopkih učenja, je čas za nekaj kompleksnejšega. Trik, ki ga poznamo pod povelji »nočka«, »lahko noč« ali »pojdi spat« je filmski trik, pri katerem se pes z odejo v gobčku prevali ter spravi k počitku. Gre za cikel večih sestavljenih trikov, ki jih s postopnim učenjem in ponavljanjem povezujemo v celoto. Za uspešno izveden trik moramo vaditi tri sekvence: ukaz, da gre pes leči na odejo, da odejo prime in se skupaj z njo zakotali ter da obleži pokrit.


·         Pri učenju moramo imeti 100% pasjo pozornost.
·         Za vajo potrebujemo priboljške, kliker ter odejico.
·         Pes mora pred tem trikom že znati ukaza »Rolaj« in »Vzemi/Primi«. 
·         Odejico razgrnemo po tleh, s psom se postavimo na rob.
·         S priboljškom zvabimo psa v ležeči položaj, kliknemo in ga nagradimo. Pri glavi naj bo odejica bolj nabrana, da jo bo lažje prijel.
·         Dvignemo del odeje ter uporabimo ukaz »Vzemi/Primi«. Nato kliknemo in ga nagradimo, ko v gobčku drži rob odeje.
·         Ko zna pes prijeti odejo ter jo držati v gobčku, nadaljujemo s poveljem »rolaj«.
·         Naš cilj je, da se pes z robom odeje v gobčku prevali ter pokrije, da bo pripravljen na spanje. Najtežji del vaje je, da pes pri rolanju obdrži odejo v gobčku. Če jo izpusti, ga ne nagradimo, niti ne kregamo. Vrnemo se na prvotni položaj in poskusimo ponovno.
·         Ko se prevali z odejico v gobčku ga navdušeno pohvalimo, kliknemo in nagradimo.
·         Čeprav se morda zdi trik lahek, je potrebno vanj vložiti veliko vaje.

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: