torek, 6. september 2011

Pes Pesu Pes 2.

Pozivu k sodelovanju z idejami in vprašanji se je odzvalo že nekaj ljudi. Nekateri so najino pisarjenje pohvalili, drugi pa so se oglasili s konkretnimi vprašanji.

EVA:
Hej. Pred petimi dnevi se je naši družinici pridružil še kuža Max. Naša prva - Biba je strašno ljubosumna in užaljena. Kar naprej renči in laja nanj, se mu odmika. Res je, da je pri nas šele nekaj dni, a me kar srce boli, ko vidim kakšna je. Imata morda kakšen nasvet, kaj narediti?

Odgovor:
Če podrobneje primerjamo določena vedenja v pasjem in človeškem svetu, lahko vidimo podobne motive in včasih najdemo zanje tudi iste odgovore
V tvojem primeru gre verjetno za "otroško ljubosumje", ko se pes sprva noče sprijazniti z dejstvom, da bo moral svoje življenje deliti z drugim psom.

Biba se mora sprijazniti, da ne bo več edini pes v hiši, paziti moraš le, da je ne boš zapostavljala, saj bi s tem njeno prilagajanje le še upočasnila. Zaupanje v novega kosmatinca si bo pridobila z čimveč preživetimi skupnimi aktivnostmi.
Ker Biba doživlja Maxa kot neznanca in ne ve, kako bi se vedla do njega, ji moraš pokazati, da prinaša novost s seboj same pozitivne lastnosti.

Sprejemanje novega člana družine se razlikuje od psa do psa. Nekateri bodo "prišleka" sprejeli brez težav, drugi pa bodo potrebovali več časa.  
Načeloma se na začetku več pozornosti vedno nameni novemu članu, zato bodite pozorni, da pri ljubkovanju ne pozabite na starejšega psa, saj nočemo med njima vzbuditi tekmovalnosti in ljubosumja.

S prihodom novega psa prihajajo na plan tudi nova pravila - ali smeta lajati, ali smeta noreti po stanovanju, se je dovoljeno igrati v hiši ali samo zunaj. Pri postavljanju vseh teh pravil se moramo zavedati, da nobeden od psov le-teh še NE POZNA in lahko z našo frustracijo stvari le še poslabšamo.

Na prihod novega kužka se je priporočljivo pripraviti. Seznanite svojega psa z novim nekje na samem, kjer ne bo drugih motečih dejavnikov (družine, hrane, igrač). Naj se spoznata sama, potem ju šele izpostavite prijateljem in družini. Starejšega psa ne zapirajte v drug prostor, medtem ko se ukvarjate z novim.

Pri igri ne reagirajte negativno na vsak padec novega kužka, saj se znajo psi igrati zelo grobo. V primeru da je starejši pes večji in neroden, ga naučite previdnega pristopa.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Slednje vprašanje nama je Eva poslala že pred časom in, ko sva se danes pogovarjala z njo, je povedala, da se imata Biba in Maxi zdaj neizmerno rada. Še nekaj pesjanarske ljubezni, ujete na fotografijah:

"Lejga tamalga, ne mi nagajat."
Jutranji sonček
Maxi in Biba
Utrujena po smučanju

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: