sreda, 13. marec 2013

KUŽEK: Pasji triki - prostor, vrti, dotik


Čeprav smo pse udomačili že pred 15.000 leti, so si začeli naziv hišnega ljubljenčka prisvajati šele 2000 let nazaj. Ideja današnjega psa se je skozi človeški razvoj oddaljila od prapsa, ki je bil čuvaj, lovec, vir toplote in predvsem pomočnik pri različnih zunanjih delih. Danes jih s socializacijo in številnimi triki učimo sobivanja ter jih usposabljamo za pomoč ljudem. Z generacijami urjenja in razvijanjem kvalitet posameznih pasem, je pasja inteligenca dosegla visoko raven dojemanja še tako  kompleksnih nalog.


»PROSTOR«
Poleg ukaza »sedi« je »prostor« najosnovnejše in najpomembnejše povelje pri šolanju. Preden se lotimo učenja, moramo najprej razmisliti o pomenu ukaza. Nekateri ga izvajajo zgolj kot trik, medtem ko ga vedno več lastnikov sprejema kot osnovno vedenje, ki je priročno zlasti v urbanem okolju. V tem primeru je cilj naučiti psa, da ostane nepremičen, ne glede na zunanje dejavnike, tako doma, kot na terasi restavracije ali pred trgovino.


·        Pri učenju moramo imeti 100% pasjo pozornost (o pozornosti in uporabi klikerja preberite v pretekli številki Kužka ali na blogu PoPasje).
·         Za vajo uporabljamo priboljške in kliker.
·         S priboljškom zvabimo psa v ležeči položaj. Pri tem ne uporabljamo ukazov in dotikov. Ko se pes prvič uleže, kliknemo in ga nagradimo. Vajo ponavljamo, dokler pes sam ne ponuja želenega vedenja.
·         Če se pes noče sam uleči: S pomočjo priboljška zvabimo psa v sedeč položaj. Pri tem ne uporabljamo ukaza. Nato nežno primemo nad repom, da se kuža med vajo ne vstaja iz sedečega položaja. S priboljškom ga zvabimo v ležeč položaj. Kliknemo že ob prvemu pokrčenju nog, ko poskuša doseči priboljšek pri tleh. S klikanjem in nagrajevanjem nadaljujemo, pes bo radovedno ponavljal korake. Ko napredujemo do želenega položaja kliknemo in še posebej pohvalimo.
·         Vajo ponavljamo, klikamo in nagrajujemo za želeno vedenje, vse dokler pes sam ne ponuja »prostora«.
·         Ko pes sam ponuja prostor, dodamo besedni ukaz.
·         Vajo ponavljamo še z besednim ukazom.
·         Ko bo pes izvajal vajo 100%, podaljšujemo čas ležanja. Počakamo nekaj sekund, kliknemo in nagradimo.
·         K vaji dodamo nato še ukaz sproščanja, ki psu dovoljuje, da vstane. Uporabimo lahko besede »steci«, »šibaj«, »prosto«, itd.
·         Naslednja stopnja učenja ukaza je odmikanje. Ob ukazu »prostor« mora pes nepremično ležati, mi pa se sprehodimo po prostoru. Vaditi začnemo le z nekaj koraki, nato se vrnemo, kliknemo, nagradimo in ga sprostimo. Sčasoma podaljšamo našo pot hoje, obhodimo psa, itd.
·         V primeru, da se pes ne odziva tako kot želimo, ne smemo obupati ali se nanj jeziti. Pomaknimo se nekaj korakov stran ter poskušamo znova.
·         Nadgradnja vaje pomeni ponavljanje »prostora« v urbanem okolju, kjer je veliko motečih dejavnikov. Vpeljemo lahko tudi tujca, ki psa »moti« ali mu ponuja hrano. Skriti opazujemo situacijo in odreagiramo, če se pes premakne. V tem primeru izrazimo nestrinjanje s prepovedmi »a-a« ali »ne«, psa ne nagradimo.
·         Kot pasji učitelj imamo veliko nalogo, da psa navdušimo nad učenjem in ga pripravimo k sodelovanju. Učenja se lotimo veseli, navdušeni, na psa se ne smemo jeziti ali ga kregati. Pri ukazu za sprostitev iz sedečega položaja mu lahko vržemo žogo ali se z njim za nagrado še poigramo.

»VRTI«
Gre za zabaven trik pri katerem se pes na ukaz zavrti okoli svoje osi.

 
·         Pri učenju moramo imeti 100% pasjo pozornost.
·         Naša naloga je pripraviti psa, da se zavrti okoli svoje osi. To storimo tako, da mu pred smrček pomolimo priboljšek in ga vodimo, da naredi en krog.
·         Krogu sledijo klik, nagrada in pohvala.
·         Če pes težje dojema, lahko vrtenje razdelimo na več sekvenc. Najprej vadimo le obračanje za polovico, nato pa učenje razširimo na cel krog.
·         Po vsakem opravljenem želenem koraku kliknemo in nagradimo psa.
·         Ko bo pes sam ponujal vrtenje, vpeljemo tudi besedni ukaz »vrti«, »zavrti se« ali drugo besedo po želji.
·         Vajo ponavljamo nekaj minut, večkrat na dan, dokler je pes ne bo opravljal 100%.

»DOTIK«
Vaja »dotik« je le osnova, ki jo bomo v prihodnje uporabljali za zahtevnejše trike, kot so prižiganje in ugašanje luči ali odpiranje vrat.

·         Pri učenju moramo imeti 100% pasjo pozornost.
·         Potrebujemo priboljške, kliker in ploščat predmet (tablica, lahko tudi barven list)
·         Predmet pomažemo s priboljškom, da bo dišal po hrani, nato ga pomolimo pred psa.
·         Ko se pes s smrčkom dotakne predmeta, kliknemo in ga nagradimo.
·         Vajo ponovimo. S prstom pokažemo na tablico in jo približamo psu. Ko se je pes dotakne s smrčkom, znova kliknemo in ga nagradimo.
·         Pes bo kmalu dojel, da mu dotik predmeta prinese slasten priboljšek, zato bo sam ponudil želeno vedenje. Takrat lahko dodamo besedni ukaz, kot je na primer »touch« [tač], »tik« ali besedo po svoji želji.
·         Vajo ponavljamo, dokler je pes ne izvaja brezhibno. 

Ni komentarjev:

Priljubljene objave: